Experts pleiten voor staatssecretaris van Corona

© Photo News
| Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) in het Vlaams Parlement (archiefbeeld).

Enkele experts die afgelopen weekend in zwijgstaking gingen, willen een staatssecretaris van Corona in de nieuwe federale regering. "Die kan zorgen voor eenheid van commando", verdedigt onder meer epidemioloog Pierre Van Damme het idee

Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad dinsdag.

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste, epidemioloog Pierre Van Damme en biostatisticus Geert Molenberghs zetten hun schouders onder het voorstel om in de nieuwe federale regering een stoel vrij te houden voor zo'n staatssecretaris. Virologe Erika Vlieghe spreekt zich er niet over uit, maar erkent dat centralisatie in crisistijd cruciaal is, zowel bestuurlijk als wetenschappelijk.

Of in de nieuwe Vivaldi-regering uiteindelijk plaats zal zijn voor zo'n staatssecretaris van Corona, is nog onduidelijk. Aan de onderhandelingstafel was te horen dat er een verantwoordelijke voor het coronabeleid aangesteld zal worden. Maar een volledig staatssecretariaat aan het virus wijden, zou toch moeilijk liggen. Wat wel op tafel ligt: er zal een regeringscommissaris voor corona worden aangesteld.

Maar dat moet dan een medische expert zijn, zonder de politieke verantwoordelijkheid die een staatssecretaris draagt. Daarom pleiten Vansteenkiste, Van Damme en Molenberghs voor een combinatie van beide voorstellen. De regeringscommissaris zou het veelvoud aan wetenschappelijke bevindingen kunnen bundelen in concrete adviezen. De staatssecretaris neemt op zijn beurt de beslissingen en fungeert als politiek aanspreekpunt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?