Professor Geert Molenberghs, biostatisticus (KU Leuven)

| Professor Geert Molenberghs, biostatisticus (KU Leuven.)

Molenberghs vraagt sluiting van de grenzen te overwegen

© Belga
13/01/2021

Nu ook in Ierland het aantal besmettingen met de nieuwe Britse coronavariant toeneemt, stelt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) woensdag voor een sluiting van de grenzen te overwegen. "Vanuit epidemiologisch standpunt is een sluiting van de grenzen dan een zinvolle maatregel," zegt Molenberghs.

Een sluiting van de grenzen laat ook toe om tijd te kopen voor de vaccinaties, zegt Molenberghs. "Want als de nieuwe variant eenmaal binnen is, dan is het te laat. We moeten alles op alles zetten om dat bij ons te vermijden en te vertragen." Bij onze noorderburen groeit intussen de vrees over de nieuwe variant. Premier Mark Rutte maakte dinsdag nog bekend dat de lockdown met drie weken verlengd wordt.

Voor een sluiting van de grenzen staat niemand te trappelen, beseft ook Molenberghs. "Dat ligt vooral politiek gevoelig, ook in het kader van de inter­nationale relaties. Maar persoonlijk vind ik, en dan spreek ik niet vanuit de Gems (het officiële experten­comité, red.), dat we het toch moeten overwegen. Het gaat hier over het al dan niet buiten houden van een nieuwe variant, en dus een nieuwe epidemie."

Eerder deze week suggereerde Professor huisartsengeneeskunde decaan van de Faculteit Geneeskunde aan de VUB Dirk Devroey ook al om de grenzen te sluiten.

'Ingewikkeld'

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) benadrukte dinsdag nog in de Kamercommissie Gezondheid dat de nieuwe varianten ook voor ons land "een reden tot bezorgdheid zijn". Tegelijk gaf hij aan dat een sluiting van de grenzen "voor een klein land als het onze bijzonder ingewikkeld is".

De vaccinatieronde die intussen aan de gang is, zal, ondanks het versnelde tempo, pas over twee maanden zijn vruchten afwerpen, zegt Van Ranst. De drempel van de 75 hospitalisaties bereiken we over vijf à zes weken, schat hij. Dan zijn er nog drie weken nodig om te consolideren. "Tenzij de politiek toch anders beslist. Want als het buitenland eerder versoepelt dan wij zal de druk op onze beleidsmakers groot worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Samenleving, coronavirus, corona, coronacrisis, aanpak coronacrisis, geert molenberghs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni