Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)
© PhotoNews | Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V.)

Huidige coronamaatregelen worden verlengd tot 1 maart

TRO
© Belga
13/01/2021
Updated: 13/01/2021 08.07u

De huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken worden verlengd tot 1 maart 2021. Dat staat in een nieuw ministerieel besluit (MB) dat dinsdag gepubliceerd is in het Belgische Staatsblad. Versoepelingen blijven wel mogelijk.

De huidige maatregelen werden op 2 november van kracht en waren in eerste instantie van toepassing tot 15 januari. De maatregelen moesten dus wel verlengd worden, stelt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Het betekent volgens haar niet dat er tot 1 maart geen versoepelingen mogelijk zijn.

Er is niet over gecommuniceerd om geen "verwarring" bij de bevolking te veroorzaken, klinkt het nog. In het MB is verder nog opgenomen dat de rijscholen in ons land opnieuw kunnen opstarten, zoals het Overlegcomité vrijdag besliste.

Overlegcomité

"Het MB vertaalt de afspraken van het Overlegcomité van vorige vrijdag," bevestigt het het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). "Daar is onder meer afgesproken dat de reisregels met strikte testing en verplichte quarantaine zeker tot na de krokusvakantie gelden. Vandaar de termijn tot 1 maart".

Net als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zegt ook premier Alexander De Croo dat de voorlopige verlenging niet automatisch betekent dat er voor de datum van 1 maart geen aanpassingen mogelijk zijn. Op 22 januari komt het Overlegcomité namelijk opnieuw samen om de situatie te evalueren. "Op dat moment kunnen eventueel altijd specifieke aanpassingen gebeuren, indien de situatie dat volgens het Overlegcomité zou toelaten," klinkt het bij De Croo.

Avondklok

Voor alle duidelijkheid: Verlinden besliste enkel over de verlenging van de federale maatregelen, zoals het maximum aantal personen dat thuis mag worden ontvangen of het verplichte telewerk in de meeste sectoren. Over de avondklok, een regionale Brusselse maatregel, beslist de Brusselse en niet de federale regering. Gisteren kondigde Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) aan dat die maatregel in Wallonië alvast verlengd wordt tot 15 februari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, aanpak coronacrisis, coronavirus, corona, Annelies Verlinden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie