De Channel terminal van Eurostar in het treinstation Brussel-Zuid

| Er is voorlopig nog geen Britse coronavariant teruggevonden in de stalen van het testcentrum in het Zuidstation, waar de Eurostar aankomt.

Britse coronavariant nog niet ontdekt in Brussel

EC
© BRUZZ
12/01/2021

In ons land zijn momenteel zeven bevestigde besmettingen met de Britse, erg besmettelijke variant van het coronavirus opgespoord. Dat zegt viroloog Piet Maes (KU Leuven). Voorlopig zijn daar geen Brusselaars bij. "Eind deze week verwachten we meer gevallen te vinden."

Volgens Maes zijn er voorlopig zes Britse varianten van het coronavirus ontdekt aan de KU Leuven en eentje aan de Universiteit Gent. Geen van die mensen wonen in Brussel. In Antwerpen en Luik worden wel nog bijkomende stalen onderzocht.

"We weten van elke staal in welk testcentrum ze is afgenomen", zegt viroloog Maes. Voorlopig werd dus geen enkele Britse variant teruggevonden in het testcentrum van Brussel-Zuid, waar de Eurostar-reizigers zich kunnen laten testen bij hun aankomst. Twee van de bevestigde gevallen kwamen wel degelijk via reizigers uit Londen toe in ons land, maar die mensen wonen niet in Brussel.

Besmettelijker

De Britse coronavariant is besmettelijker dan de variant die bij ons circuleert, omdat er meer virusdeeltjes worden aangemaakt door de patiënt. Die kan het virus dan makkelijker doorgeven. In Brussel zijn de laatste dagen heel wat reizigers teruggekeerd uit rode zones, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) opperde maandag in De Morgen dat de stijgende besmettingscijfers in Brussel te wijten kunnen zijn aan Britse zakenreizigers.

"Hij heeft geen ongelijk dat veel reizigers, zeker rond het Brusselse, positief testen bij hun terugkeer", zegt Piet Maes, "maar dat wil niet zeggen dat zij sowieso de Britse variant meebrengen."

Vooral in de zuidelijke gemeenten van Brussel lopen de besmettingscijfers de laatste dagen op. Volgens de Brusselse gezondheidsinspectie is ook zowat 70 procent van de mensen die de afgelopen dagen uit het buitenland terugkeerden naar ons land, woonachtig in Brussel. Dat de Britse variant besmettelijker is, is vooral zorgwekkend voor de ziekenhuizen - die het tempo van de opnames moeten kunnen volgen.

'Het aantal Britse gevallen zal zeker nog omhoog gaan'

Piet Maes, viroloog KU Leuven

Maes verwacht eind deze week meer zicht te krijgen op de Britse variant in ons land, eens de rest van de stalen is onderzocht. "Het aantal gevallen zal zeker nog omhoog gaan. Als je kijkt naar wat er gebeurt in andere landen, zullen we het niet kunnen vermijden", zegt hij. "We moeten dus zeker opletten, maar op dit moment ontsnappen we nog aan een grote golf."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Britse coronavariant, testcentrum Brussel-Zuid, terugkerende reizigers covid-19, Piet Maes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni