Brussel Helpt haalt 84.245 euro op voor vzw Straatverplegers

© BRUZZ
25/11/2023
Updated: 26/11/2023 17.55u

De Brussel Helpt-actie tikt dit jaar 84.245 euro aan na de verkoop van meer dan 5.000 spaghetti’s. Het ingezamelde bedrag gaat naar de vzw Straatverplegers die zich al jaren inzet voor de strijd tegen dakloosheid. “Dubbel zoveel deelnemers en verkochte maaltijden: dit overtreft onze verwachtingen."

Van de Franstalige basisschool Saint-André en de AB tot rooftop Albert en het Ganshorense Gemeenschapscentrum De Zeyp: op precies 131 locaties kon je dit jaar terecht voor De Grootste Spaghettislag ter Wereld, meer dan een verdubbeling sinds vorig jaar.

“We zijn in de wolken”, zegt Ineke Le Compte, commercieel directeur bij BRUZZ, over het succes. “Dit overtreft onze verwachtingen, en naast de grote opkomst is het natuurlijk ook een geweldig gevoel om dit samen met zoveel partners te kunnen doen." Mensen thuis, de Brusselse gemeenschapscentra, scholen, maar ook culturele instellingen zoals de KVS en Kaaitheater, en bedrijven als reclamebureau WPP of coworkingbedrijf Silversquare droegen dit jaar hun steentje bij.

Wat is Brussel Helpt?

'Brussel Helpt' is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ in samenwerking met haar Brusselse partners. Ieder jaar organiseert Brussel Helpt de Grootste Spaghettislag Ter Wereld ten voordele van een Brussels goed doel. Dit jaar is dat de vzw Straatverplegers.

Lees hier alle bijdragen over Brussel Helpt en de Straatverplegers.

“Naast trouwe partners zoals ’t Kroegske in Oostende, Muntpunt en Passa Porta zijn er ook heel wat nieuwe spaghettimakers bijgekomen”, vertelt Le Compte. “Zo doen er voor het eerst verschillende rusthuizen van de Armonea-groep mee en hebben we dankzij onze meertalige campagne ook Franstalige partners als Théâtre Varia en Atelier 210 kunnen overtuigen om deel te nemen.”

Samen werden zo ruim 5.000 spaghetti’s op tafel getoverd. In combinatie met de vrijwillige donaties en de voorgaande acties van verschillende partners zoals de VUB is dat goed voor een bedrag van 84.245 euro.

2e2aaa3a-20231125spaghettislagbekendmakingbedrag.jpg

Vzw Straatverplegers

Die som gaat integraal naar het goede doel en dit jaar is dat de strijd van vzw Straatverplegers tegen dakloosheid. Die organisatie zag het levenslicht in 2005 toen de jonge verpleegsters Emilie Meessen en Sara Janssens, geschokt door het grote aantal daklozen in Brussel, besloten actie te ondernemen.

Vzw Straatverplegers probeert sindsdien over heel Brussel, maar ook in Luik de meest kwetsbare daklozen te begeleiden naar een stabiele en duurzame huisvesting. Werk zat, want vorig jaar nog werden ruim 7.000 dak- en thuisloze mensen in Brussel geteld, van wie ruim 800 daadwerkelijk op straat sliepen.

Met de steun van Brussel Helpt wil de vzw nu investeren in de installatie van duurzame woonmodules die mensen op een snelle manier van de straat kunnen halen. Volgens de organisatie is dat dé sleutel om een einde te kunnen maken aan dakloosheid. De houten constructies zijn kwalitatief en ecologisch, ze kunnen snel gebouwd kunnen worden en zijn makkelijk verplaatsbaar.

“Met deze massale opkomst zetten alle partners die vandaag mee spaghetti maakten de daklozenproblematiek opnieuw stevig op de agenda", aldus Le Compte. “Brussel is het er duidelijk over eens: dit probleem moet uit de wereld worden geholpen."

Herbeleef de Grootste Spaghettislag ter Wereld of kijk morgen naar het uitgebreide sfeerverslag in BRUZZ 24 op tv. De ingestuurde foto's van jullie eigen spaghettislag kan je hier herbekijken.

Brussel Helpt 2023

Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ. Dit jaar organiseren we de ‘De Grootste Spaghettislag ter Wereld’ om geld in te zamelen voor vzw Straatverplegers.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni