| Ook gedetineerden (hier aan de gevangenis van Vorst) worden regelmatig op tuberculose getest (archiefbeeld).

Brussel krijgt een centrum voor tuberculosebestrijding

© Belga
29/05/2019

De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) en haar Franstalige zusterorganisatie Fond des Affections Respiratoires (FARES) openen op 5 juni samen een nieuw gezondheidscentrum dat de strijd aangaat met tuberculose. Het centrum zal gelegen zijn in het UMC Sint-Pieter.

De initiatiefnemers stellen dat tuberculose stilaan "een vergeten ziekte" is, maar ze is zeker nog niet verdwenen. Op wereldschaal blijft tuberculose de dodelijkste infectieziekte. In België is er gelukkig wel een dalende trend en werden er slechts 972 nieuwe patiënten behandeld in 2017.

De ziekte tuberculose is vaak gelinkt aan armoede en sociale uitsluiting, twee kenmerken die sterk gelinkt zijn aan de stedelijke omgeving. Dat het nieuwe gezondheidscentrum voor tuberculosepatiënten zich in de hoofdstad Brussel vestigt, is daarom logisch.

Er zal ook nauw samengewerkt worden met andere organisaties die zich richten tot kansarme risicogroepen en er wordt ook proactief naar de Brusselse wijken gegaan.

Good practice

Een tuberculosebehandeling neemt ongeveer zes maanden in beslag en vergt veel energie van de patiënt. Een intensieve en persoonlijke begeleiding is absoluut nodig om een goede genezing te garanderen.

De verpleegkundigen en sociaal assistenten in het centrum voor tuberculosebestrijding zorgen samen voor een brede ondersteuning, zowel op het medische als het sociale vlak. Deze werkwijze van de VRGT en FARES werd recent door de Wereldgezondheidsorganisatie geselecteerd als 'good practice'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Tuberculose , VRGT , FARES , Sint-Pietersziekenhuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni