Brussel krijgt kaart met stadsparcours voor joggers

GC, Zoë Magniette
© BRUZZ
13/01/2021
Updated: 14/01/2021 09.03u

Perspective.brussels, dat instaat voor de ruimtelijke planning in het gewest, werkt aan een kaart met verschillende loopparcours in de hoofdstad. Op basis van een bevraging naar de loopervaring van Brusselaars hebben ze een voorlopige versie opgesteld, maar de bedoeling is om dit ‘work in progress’ voor de zomer te finaliseren.

In maart, bij de start van de coronacrisis, lanceerde perspective.brussels een enquête die peilde naar de loopervaring van Brusselaars. Met de antwoorden van 1.263 respondenten heeft het expertisecentrum nu een tijdelijke kaart kunnen opstellen. “Dankzij de enquête hebben we veel kennis opgedaan over de praktijken van Brusselse lopers”, zegt Augustin Habra van de sportcel van perspective.brussels.

De bedoeling van het expertisecentrum is om binnen het kader van mobiliteitsplan Good Move ook rekening te houden met wat zij de “snelle wandelaars” of lopers noemen. “Als er aanpassingen in de infrastructuur komen, moet er ook rekening gehouden worden met de lopers”, vinden ze bij de sportcel van perspective.brussels. Hij vat de missie van het project samen: de verschillende groene zones in de stad met elkaar verbinden.

Tijdelijke kaart met kleurencode

Perspective.brussels wil dit bereiken door een kaart met looproutes op te stellen en door een toolbox te maken die gemeentes kan helpen met tips om de stedelijke inrichting voor lopers te verbeteren. Habra legt uit dat de kaart die ze nu hebben opgesteld slechts tijdelijk is, “maar we willen voor de zomer een definitieve versie verdelen in samenwerking met Brussel Mobiliteit en Brussel Leefmilieu.”

De kaart werkt met een kleurencode: zwart, rood, blauw en grijs. De zwarte lijnen maken deel uit van het Good Move-plan en behoren, of zullen behoren, tot het hoogste kwaliteitsniveau voor voetgangers. Het is de bedoeling dat de lopers vooral van deze straten gebruik maken. De rode lijnen zijn het tweede niveau, gevolgd door de blauwe. De wijkstraten kregen een grijze kleur. (Lees verder onder de kaart).

tijdelijke kaart looproutes
© Perspective.brussels | De kleurlijnen stellen verschillende niveaus voor. Zwart is het beste voor lopers en voetgangers, gevolgd door rood en blauw. De grijze lijnen zijn wijken. De groene stippellijn duidt de Groene Wandeling en het kanaal aan, de meest populaire loopassen.

“De grote loopassen zijn het kanaal en de Groene Wandeling. De meest populaire loopplaatsen zijn, dat is geen verrassing, de parken: het Warandepark, het Jubelpark, het Terkamerenbos en het Koning Boudewijnpark in Jette”, aldus Habra.

'Utopische' voorstellen

Voor onder andere de gemeente Anderlecht heeft het expertisebureau een ingezoomde kaart opgesteld met verschillende looproutes. “Het gaat meer om een utopisch voorstel, maar we willen hiermee tonen dat het mogelijk is om in iedere wijk kleinere looplussen uit te stippelen”, voegt Habra toe. Op de kaart geven verschillende icoontjes weer welke voorzieningen een loopervaring beter zouden maken voor de respondenten van de enquête . Dat kan gaan van drinkwater tot toestellen om te fitnessen. (Lees verder onder de kaarten).

Looproutes Anderlecht, voorstel
© Perspective.brussels | Deze kaart zoomt in op Anderlecht en toont in deze gemeente mogelijke looplussen (rode lijn). De stippellijnen zijn verbindende routes.
looproutes
© Perspective.brussels | Er wordt ook ingezoomd op de regio rond het Elizabethpark, het Boudewijnpark en het park aan Thurn & Taxis.
looproutes
© Perspective.brussels | Ook het park van Vorst en het Dudenpark krijgen een ingezoomde kaart met voorgestelde looproutes.

Lunchrunning

Opvallend resultaat van de bevraging is dat veel respondenten aan “lunchrunning” doen. Dat wil zeggen dat veel Brusselaars tijdens de middagpauze hun lopersoutift aantrekken en een rondje lopen.

“In steden zoals Amsterdam zie je dat bijna niet. Vooral in buurten waar er veel kantoren zijn, zoals de Europese wijk en de Noordwijk, gaan mensen tijdens hun middagpauze lopen. Die wijken moeten we verbinden met groene zones.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, kaart met loopparcours, perspective.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni