Brussel maakt prioriteit van nul verkeersdoden

Updated: 05-03-2020 - 16:08

Na een openbaar onderzoek heeft de Brusselse regering het gewestelijk mobiliteitsplan goedgekeurd. In de definitieve versie van Good Move neemt de regering vision zero op, waarbij Brussel nul verkeersdoden moet tellen tegen 2030.

Van juni tot oktober vorig jaar werd het gewestelijke mobiliteitsplan Good Move, de opvolger van Iris 2, onderworpen aan een openbaar onderzoek. Meer dan 8.000 burgers hebben hun mening gegeven over het plan. “Daaruit blijkt dat het plan breed gedragen wordt. Driekwart van de respondenten staan positief tegenover Good Move”, zegt Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen).

Uit het openbaar onderzoek bleek ook dat de Brusselaar vragende partij was voor meer doelstellingen rond verkeersveiligheid in het plan. In de tweede versie van Good Move neemt de regering vision zero op, waarbij Brussel nul verkeersdoden moet tellen tegen 2030, en ook de algemene zone 30 wordt nu opgenomen in Good Move. “En de timing voor het aanpakken van zwarte punten werd verscherpt”, klinkt het

De principes die verder in het oorspronkelijke plan centraal stonden, zijn overeind gebleven. Zo blijft het STOP-principe het uitgangspunt, waarbij voorrang aan voetgangers en fietsers wordt gegeven, voor het openbaar vervoer en de auto.

50 autoluwe zones na 10 jaar

Het Gewest wil ook nog steeds werk maken van vijftig autoluwe zones, doorgaans over gemeentegrenzen heen. “Daarvoor werd een projectoproep gelanceerd en die loopt nog tot einde maart”, zegt Van den Brandt. “Vervolgens gaan wij vijf autoluwe zones per jaar aanpakken.”

Met Good Move heeft de Brusselse regering wel nog steeds geen antwoord op de kwestie van de slimme kilometerheffing. De huidige Brusselse regering is voorstander, Vlaanderen niet. “Wij kunnen niet jaren blijven wachten”, aldus de Brusselse mobiliteitsminister. “Er zijn regelmatige contacten met de andere gewestregeringen, maar een opening zie ik voorlopig niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?