Brussel krijgt met ‘Bessst’ een stilteproject

© brusselnieuws.be
27/09/2011
Brussel maakt binnenkort kennis met Bessst, een participatieproject rond rust en stilte. VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen!), wil met het project de leefkwaliteit in de stad opkrikken. Vanaf 30 oktober loopt er ook een sensibiliseringscampagne, genaamd ‘Cultuur van de Stilte’.

Volgens De Lille zijn stilte, rust en ruimte "in het sterk verstedelijkte Noordwest-Europa gegeerde, schaarse kwaliteiten". Het nieuwe project moet stilte promoten en mee Brussel op de kaart zetten als een 'internationale stad op mensenmaat'. Ook contrasten in geluidsniveau zijn belangrijk, bijvoorbeeld tussen het Sint-Goriksplein met zijn terassen en het plekje even verderop waar de Zenne komt piepen.

Volgens het kabinet van De Lille focust het project ook op contrasten: plaatsen die zeer dicht bij elkaar liggen, maar waar de volumeknop op een totaal andere stand staat.

Het stilteproject kreeg de naam 'Bessst' mee, wat verwijst naar Brussel en stilte. Om concrete projecten uit te werken komt er een groep van 'stiltebemiddelaars'. Zij komen begin oktober een eerste keer samen. Het resultaat van hun brainstormsessies kan dan in de toekomst uitgewerkt worden. Voorbeeld voor de groep zijn onder andere de Amsterdamse stilteatlas en het Tranquillizer-project uit het Heuvelland. Dat is een themawandeling langs stille plaatsen.

'Bessst' wordt afgetrapt op 30 oktober. Die dag start ook de sensibiliseringscampagne 'Cultuur van de Stilte'. Dat wordt gevierd met de integrale uitvoering van 'Música callada', te vertalen als 'Stilzwijgende muziek', van de Catalaanse componist Federico Mompou.

De vzw Waerbeke voert het project uit voor de VGC. Zij kreeg in 2010 een subsidie van de VGC ter waarde van 10.000 euro. Het bedrag voor dit jaar is nog niet vastgelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni