beurs cover BRUZZ 1539

Brussel krijgt omruilboxen voor gebruikte spuiten

KDM
© BRUZZ
18/04/2018

Druggebruikers zullen in de toekomst hun gebruikte spuiten kunnen omruilen in anonieme ‘steriterminals’. In ruil voor gebruikt materiaal krijgen de gebruikers er onder meer gratis nieuwe spuiten.

Concreet kunnen druggebruikers aan de ‘spuitboxen’ terecht om hun gebruikte spuiten veilig achter te laten. Zo dus ook minder gebruikte en potentieel gevaarlijke spuiten in vuilnisbakken of op straat. In ruil daarvoor krijgen de gebruikers een jeton, waarmee ze gratis een ‘steribox’ kunnen kopen aan de automaat.

Die steribox bevat onder meer twee gesteriliseerde spuiten, ontsmettingsalcohol, waterampules en een gebruiksaanwijzing.

Doel van de maatregel is om druggebruikers betere toegang te geven tot propere en dus veilige spuiten, hen sneller naar gepaste zorgverlening te begeleiden, en om overlast door druggebruik tegen te gaan.

Anoniem

Een resolutie rond de steriterminals werd door Zoë Genot (Ecolo), Julien Uyttendaele (PS) en Fabian Maingain (Défi) ingediend bij de Franse Gemeenschapscommissie. Dat parlement aanvaardde de resolutie dinsdag met unanimiteit.

"Druggebruik neemt hierdoor niet toe, maar de impact op de gezondheid van de gebruikers is wel reëel."

Zoë Genot (Ecolo)

Momenteel bestaan er in Brussel al vier centra waar druggebruikers terecht kunnen met hun gebruikte spuiten, en waar er ook begeleiding beschikbaar is. “Maar buiten de vzw Transit zijn die niet 24 uur op 24 uur open,” verduidelijkt Genot aan BRUZZ. “Transit is ook niet voor iedereen vlot bereikbaar. De boxen zijn volledig anoniem, en kunnen verspreid worden over het gewest.”

Waar kunnen druggebruikers vandaag terecht met hun gebruikte spuiten?

LAIRR of Transit vzw

Enige centrum dat zeven dagen op zeven, 24 uur op 24, bereikbaar is. Gelegen in de Stephensonstraat in Schaarbeek, nabij het Noordstation.

C.L.I.P. of de 'Comptoir Local d'Information et de Prévention

Van maandag tot vrijdag tussen 19 en 23 uur op de Henri Jasparlaan, Sint-Gillis.

Médibus

Dinsdag en donderdag van 15 tot en met 18 uur op het Saincteletteplein, in Sint-Jans-Molenbeek.

Latitute Noord

Van maandag tot vrijdag tussen 9 en 16 uur 30 op het Solvayplein, in Schaarbeek.

In principe werken ook de bestaande centra anoniem, maar voor veel gebruikers is de stap nog te groot om zich persoonlijk aan te melden, aldus Genot. De hoop is dat ook zij via de terminals nu wel bereikt zullen worden.

Laagdrempelig

Waar de terminals precies terecht zullen komen, is nog niet gekend. Volgens Genot komen deze best nabij opvangcentra of apotheken, om zo de stap naar de hulpverlening laagdrempelig te houden voor gebruikers. Op korte termijn voorziet de resolutie vijf zo'n spuitboxen. Op termijn kunnen dat er 20 worden, aldus Genot.

Wat dan met de vrees dat een beleid dat druggebruik faciliteert, ook druggebruik aanmoedigt? "Dat klopt totaal niet," zegt Genot met klem. "De voorbeelden uit het buitenland leren ons dat druggebruik hierdoor niet toeneemt, wel integendeel. De positieve impact op de gezondheid van gebruikers is wel reëel. We verspreiden hier geen drugs hé, enkel veilig materiaal voor gebruikers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni