‘Centrum voor druggebruikers gaat in tegen drugpreventie’

© VB
| Brussels parlementslid Dominiek Lootens

Vlaams Belang Brussel verzet zich tegen de komst van mogelijke spuitruimtes voor druggebruikers in de hoofdstad. “Brussel moet het druggebruik niet faciliteren, het moet volop inzetten op preventie en op de harde aanpak van drugdealers”, klinkt het.

Een centrum waar druggebruikers gecontroleerd kunnen spuiten: het zou binnenkort het leven kunnen zien in Brussel. De vzw Transit is op zoek naar een geschikt gebouw, dat volgens onze informatie zeer waarschijnlijk aan Ribaucourt komt, en de Brusselse politieke neuzen lijken in dezelfde richting te staan. Zo pleitte ook Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) voor zo’n salle de shoot.

Momenteel is zo’n gebruikersruimte echter nog niet wettelijk. Oppositiepartij Vlaams Belang wil dat liefst ook niet veranderd zien. “Nog maar een goede week geleden interpelleerde Vlaams Belang-fractievoorzitter Dominiek Lootens over het stijgende gebruik van lachgascapsules”, klinkt het in een persbericht. “Vanuit de regering werd toen geantwoord dat Brussel volop wil inzetten op drugpreventie. De woorden en plannen van Jodogne gaan daar echter regelrecht tegenin: het faciliteren van druggebruik staat haaks op iedere preventie.”

‘Centrum trekt criminaliteit aan’

Daarnaast stelt zich volgens Vlaams Belang ook een veiligheidsprobleem. “Het inrichten van gebruikersruimtes concentreert de druggebruikers in één wijk of straat, en dus ook de bijhorende criminaliteit en overlast die daarmee gepaard gaat. Zo een ruimte werkt enkel maar als magneet voor druggebruikers, prostituees en natuurlijk ook drugdealers.”

De plannen van Jodogne om het federale niveau te vragen de wetgeving aan te passen om zo spuitruimtes mogelijk te maken, kunnen voor de partij dan ook niet door de beugel. “Ik roep de federale meerderheidspartijen op om niet te zwichten voor de eisen vanuit Brussel om ruimtes voor druggebruikers toe te staan", aldus parlementslid Dominiek Lootens. "Brussel moet het druggebruik niet faciliteren, het moet volop inzetten op preventie en op de harde aanpak van drugdealers.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?