Studenten school Institut Marie Haps hoofddoek islam 2

| Gesluierde studenten op het Institut Marie Haps (archiefbeeld).

Brussel-Stad staat betoging tegen hoofddoekenverbod toe

TDN
© BRUZZ
02/07/2020

Komende zondag vindt er op de Kunstberg een manifestatie plaats tegen het verbod op hoofddoeken in overheidsdiensten en scholen van de stad Brussel. De organisatoren kregen toestemming voor de betoging, maar moeten het aantal deelnemers wel beperken tot 400.

Dat schrijft de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS).

De betoging gaat uit van de groep 'Belge Comme Vous', die ijvert voor gelijke kansen, het feministische collectief Imazi.Reine en de vzw La 5e vague. "Het land waarin we werken en studeren, sociaal betrokken zijn en een diep verlangen hebben naar emancipatie, onderwijs en ontplooiing, moet een land zijn dat inclusief is en waar wederzijds respect de wet dicteert," klinkt het op Facebook.

Vijf (oud-)studentes ondernamen met Gelijkekansencentrum Unia stappen om het verbod aan de hogeschool Francisco Ferrer aan te vechten. Het Grondwettelijk Hof oordeelde echter dat het dragen van de hoofddoek en bij uitbreiding alle levensbeschouwelijke tekens onverenigbaar is met het neutraliteitsdecreet dat de Brusselse hogeschool en de stad Brussel hanteren.

Maximaal 400 deelnemers

Meer dan 2.000 personen gaven al aan de betoging bij te willen wonen, maar Brussel-Stad gaf enkel toestemming voor een maximum van 400 deelnemers. Dat aantal is conform de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad, die sinds woensdag opnieuw betogingen toelaat als de deelnemers mondmaskers dragen en afstand van elkaar houden.

Mocht het maximale aantal worden overschreden, riskeren de betogers een boete. De organisatoren laten alvast weten zich aan de voorwaarden te zullen houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Veiligheid , hoofddoekenverbod

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni