Studenten in het Institut Libre Marie Haps.

Petitie tegen hoofddoekenverbod haalt ruim 16.000 handtekeningen binnen

JP
© BRUZZ
15/06/2020

Een petitie tegen het hoofddoekenverbod dat onder andere de Brusselse hogeschool Francisco Ferrer hanteert, heeft in korte tijd 16.000 handtekeningen binnengehaald. Begin juli is er in Brussel ook een betoging gepland tegen het verbod.

De betoging gaat uit van de anti-racistische groep Belge Comme Vous en het feministische collectief Imazi.Reine en vindt plaats op 5 juli. "Het land waarin we werken en studeren, sociaal betrokken zijn en een diep verlangen hebben naar emancipatie, onderwijs en ontplooiing, moet een land zijn dat inclusief is en waar wederzijds respect de wet dicteert," klinkt het in de beschrijving van de betoging.

Vijf studentes en oud-studentes ondernamen met Gelijkekansencentrum Unia stappen om het het verbod aan de hogeschool Francisco Ferrer aan te vechten. Het Grondwettelijk Hof oordeelde echter dat het dragen van de hoofddoek onverenigbaar is met het neutraliteitsdecreet dat de Brusselse hogeschool hanteert. Leerlingen mogen in de school geen enkel levensbeschouwelijk teken dragen dus ook geen hoofddoek.

De strijd van de (oud)studentes wordt nu door verschillende partijen ondersteund. De initiatiefnemers van de betoging vragen de wetgever rekening te houden met de realiteit van moslimvrouwen in hun besluitvormingsproces.

De petitie rond hetzelfde onderwerp, die op 14 juni werd gelanceerd, haalde al een groot deel van de beoogde handtekeningen binnen. Op maandagochtend zijn dat er ruim 16.000, van de in totaal 20.000.

Het is niet duidelijk hoeveel andere hogescholen een dergelijk verbod hanteren. Zeker is wel dat hoofddoeken sinds vorig jaar niet langer verboden zijn in het hoger onderwijs dat georganiseerd wordt door de Franse gemeenschapscommissie (COCOF).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , hoofddoekverbod , neutraliteit , anti-racisme , feminisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni