| Een groot deel van de studenten aan hogeschool Francisco Ferrer is moslim (archiefbeeld).

Brusselse studentes verliezen strijd tegen hoofddoekenverbod op hogeschool

Jasmijn Post
© BRUZZ
11/06/2020

Het Grondwettelijk Hof heeft vijf studentes van de Brusselse hogeschool Francisco Ferrer ongelijk gegeven in hun strijd tegen het hoofddoekenverbod in de school. Zahra (26), die om die reden van school veranderde, bezint over verdere stappen. "Het is belachelijk dat we in 2020 nog tegen vrouwen zeggen hoe ze zich moeten kleden."

Zahra woont vlakbij hogeschool Francisco Ferrer. Het sprak dan ook voor zich dat ze zich daar zou inschrijven. Maar er was wel één probleem: de school accepteert niet dat vrouwen een hoofddoek dragen. Terwijl een groot gedeelte van de studenten moslima is.

Het gaat volgens Brussel Stad, de inrichtende macht, niet alleen om een verbod op het dragen van een hoofddoek, nuanceert schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS). Het gaat om een verbod op het uitdragen van elke religieuze of politieke opvatting. "De school zou ook iemand met een T-shirt van de PS of een kruisje om de nek naar huis sturen."

Toch voelde het voor Zahra aan alsof enkel moslima's zich moesten aanpassen. Een zeer onprettige ervaring bovendien. "We moesten onder het oog van de andere studenten de hoofddoek aan de ingang uitdoen," zegt Zahra. "Die lieten we in de gang hangen. Maar het is als een kledingstuk voor ons, en als we het uitdoen voelen we ons naakt."

Na anderhalf jaar besliste Zahra om van school te veranderen. Op het Ichec, een uur en twintig minuten reizen van haar huis, kon ze wel haar hoofddoek dragen.

Grondwettelijk Hof

Ondanks het feit dat Zahra van school is veranderd, is ze toch samen met een aantal andere studenten naar Unia gestapt. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft geprobeerd om met de school tot een oplossing te komen, gebaseerd op aanbevelingen voor inclusief onderwijs. Die onderhandelingen leverden geen gunstig resultaat op.

De advocaat van de school stelde vervolgens een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof. Die oordeelde dat het dragen van de hoofddoek - een levensbeschouwelijk teken - inderdaad onverenigbaar is met het neutraliteitsdecreet dat de hogeschool hanteert.

Neutraliteit

Schepen Hariche is blij dat het Grondwettelijk Hof zich achter de keuze van de school schaart. "Onze visie geeft een grotere groep de mogelijkheid om zich in te schrijven in onze school. Het reglement is er omdat we niet wilden discrimineren. We respecteren de diversiteit van meningen, maar we leggen de nadruk op hetgene dat verbindt in plaats van scheidt."

Zahra heeft in ieder geval geen zin om er het hierbij te laten. "We moeten blijven strijden voor dit recht. Het is belachelijk dat we in 2020 nog tegen vrouwen zeggen hoe ze zich moeten kleden."

Unia ontvangt elk jaar klachten over het hoofddoekverbod. Het gaat om 20 gevallen in 2018, 21 in 2017 en 65 in 2016. Het gaat daarbij om enkel om klachten uit het Franstalig onderwijs, niet aan Nederlandstalige kant. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum merkt wel op dat de COCOF vorig jaar het hoofddoekverbod heeft afgeschaft voor het hoger- en volwassenonderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Onderwijs, hoofddoekverbod, vrijheid van godsdienst, Islam, Hogeschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni