Verplicht sorteren van huisvuil: ophaling van de oranje zak met voedingsafval door Net Brussel

| Ophaling van de oranje zak met voedingsafval door Net Brussel.

Brussel stelt verplichting oranje zak uit naar midden mei

MVDH
10/04/2023

De verplichting van de oranje vuilniszak voor organisch keukenafval wordt uitgesteld naar 15 mei omwille van operationele redenen. Dat vernam BRUZZ en werd bevestigd bij Net Brussel.

Om ervoor te zorgen dat dat er geen voedselafval meer in de witte zakken belandt, gaat het Brussels Gewest het gebruik van de oranje zak verplichten. Die zak is bestemd voor etensresten, fruit en groenteschillen, vervallen voedingsmiddelen, en zakdoeken. De verplichting zal nu voor alle gemeenten ingaan vanaf 15 mei in plaats van 1 mei zoals eerder werd gecommuniceerd.

"Dat heeft te maken met het feit dat sinds het schooljaar 2022-2023 de paasvakantie in Franstalige scholen pas in mei valt", zegt woordvoerder Etienne Cornesse van Net Brussel. "Als mensen op vakantie zijn krijgen ze niet altijd alle informatie mee dus leek het ons beter de datum te verplaatsen."

Hij benadrukt dat de latere datum niets te maken heeft met praktische problemen bij Net Brussel. "Brussel loopt zelfs voor op het invoeren van deze Europese regelgeving."

Controles op de nieuwe zakken zullen er pas zijn vanaf september. "Een kwestie van mensen de tijd te geven om te wennen aan het nieuwe systeem", aldus Cornesse. "We zullen wel reeds sterk inzetten op communicatie en sensibilisering."

Nacht

De verplichting van de oranje afvalzakken zal nu samenvallen met de invoer van de nachtelijke afvalophaling waarbij een deel van het afval in Brussel ingezameld zal worden tussen 20.00 uur en 02.00 uur. Wanneer en hoe dit in iedere gemeente zal gebeuren is nog niet duidelijk, maar Net Brussel zegt hier nog “ruim op voorhand over te zullen communiceren”.

Daarvoor zal een nieuwe kalender worden geïntroduceerd die zal informeren wanneer burgers hun afval moeten buitenzetten. Die komt dan in plaats van de bekende ophaalkalender “want voor burgers is het meer relevant om te weten wanneer ze hun zakken mogen buitenzetten dan wanneer de ophaaldiensten langskomen”, aldus woordvoerster Camilla Pilotto van Net Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni