Brussel houdt vast aan hoofddoekenverbod

Brussel stemt voor actieplan tegen discriminatie, hoofddoekverbod houdt stand

KH
18/11/2019

De Brusselse gemeenteraad heeft een motie gestemd die het stadsbestuur aanspoort om werk te maken van een plan tegen racisme. Het voorstel van de PVDA om het hoofddoekverbod te schrappen haalde het niet.

De motie houdt onder meer in dat de Stad toetreedt tot de Europese stedencoalitie tegen racisme (ECCAR).

Er komt ook een werkgroep met alle partijen en terreinactoren, die een systeem moet uitwerken om racismeklachten te centraliseren. Voor klachten tegen de politie of de administratie moet de Stad een eigen kanaal organiseren.

Bij het plan hoort ook een sensibiliseringscampagne.

De motie kwam er op initiatief van de PVDA. De partij stemde dan ook voor de motie.

Hoofddoek

Tegelijk betreurt de partij dat de passage over de hoofddoek verdween in de motie die de meerderheid uiteindelijk voorstelde. De partij had voorgesteld om het verbod op hooddoeken en andere geloofstekenen op te heffen. Een amendement om het verbod alsnog te schrappen in de motie haalde het niet.

PTB*PVDA stelt dat de motie zo een kans mist om vrouwen kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Burgemeester Close legde uit dat de Stad de voorbije decennia grote stappen maakte om zijn eigen diensten diverser te maken. Hij gaf ook toe dat er verschillende meningen zijn over de hoofddoek binnen zijn eigen meerderheid. "Maar een motie en een amendement is ook niet de plek om zo'n kwestie uit te vechten."

Bruno De Lille (Groen) onthield zich bij het PVDA*PTB-amendement, de rest van de Ecolo-Groenfractie stemde tegen. "Als groenen hopen we het verbod ooit af te voeren, maar binnen deze meerderheid was dat niet haalbaar," legde De Lille uit, die een signaalstem uitbracht in naam van de fractie.

Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej gaf recent in een gesprek met BRUZZ nog aan dat ook binnen de PS een debat woedt over het hoofddoekenverbod in overheidsdiensten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , racisme , PTB*PVDA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni