Rode Duivels Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku tijdens de wedstrijd tegen Tunesië in de groepsfase van het WK voetbal 2018 in Rusland

Pro League stelt handleiding tegen racisme en discriminatie voor

HD
© belga-nl
13/11/2019

De Pro League heeft woensdag in Brussel zijn handleiding tegen racistische en discriminerende spreekkoren voorgesteld op een druk bijgewoonde conferentie. De vereniging van profclubs adviseert voetbalclubs om preventief te handelen, maar ook repressief te werk te gaan. "We willen het bewustzijn creëren dat discriminatie geen plaats heeft in onze stadions", zegt co-auteur en woordvoerder Stijn Van Bever.

De Pro League werkte anderhalf jaar aan de handleiding, die voornamelijk inzet op preventie en sanctionering. Een veelvoud aan richtlijnen moet voetbalclubs helpen om racisme en discriminatie te weren uit de voetbalstadions.

De voorbije weken stak het fenomeen opnieuw pijnlijk de kop op, in binnen- en buitenland. Denk maar aan de oerwoudgeluiden richting Rode Duivel Romelu Lukaku in Italië of de nazigroet die een Mechelse supporter bracht naar Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra.

De handleiding van 60 pagina's is gebaseerd op drie pijlers, legt Van Bever uit. "Enerzijds komt het de clubs toe om duidelijk te maken dat spreekkoren geen plaats hebben in en rond het stadion, of meer algemeen op de club", stelt de woordvoerder van de Pro League.

"Als er toch nog racistische of discriminerende uitlatingen plaatsvinden, moeten de supporters worden geïdentificeerd en gesanctioneerd. Die bestrafte fans moeten vervolgens lessen volgen voor ze opnieuw toegelaten worden in het stadion."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Samenleving , belgische voetbalbond , Voetbal , antiracisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni