Onderzoekster Amara-Hammou: 'Cordon sanitaire is een vorm van anti-racismebeleid'

JP
© BRUZZ
28/05/2019

In Vlaanderen gaan stemmen op om het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang te doorbreken. Is dat democratisch? VUB-onderzoekster Kenza Amara Hammou vindt van niet. "Een heel groot deel van de bevolking wordt door het Vlaams Belang benadeeld, en de partij heeft waarden die niet verzoenbaar zijn met de democratie."

Voor Amara-Hammou kan een partij als het Vlaams Belang niet losgekoppeld worden van racisme. "De vraag is of je dat kunt verzoenen met het democratische systeem. Ik denk dat dat niet verzoenbaar is. Het (cordon sanitaire, red.) gaat niet om het Vlaams Belang, het is gewoon een anti-racismebeleid."

Heeft het Vlaams Belang dan geen recht van spreken? "Als je recht op spreken hebt waarbij een heel groot deel van de bevolking benadeeld wordt, en waarbij je waarden hebt die niet verzoenbaar zijn met de democratie, dan niet," gaat Amara-Hammou verder. "Heel wat onderzoeken hebben aangetoond dat stijgend extreem-rechts en stijgend racisme iets zijn dat de democratie ondermijnt."

Racisme is meer en meer aanvaard, vreest Amara-Hammou. Ze verwijst naar de PANO-reportage die het seksistische en racistische karakter van de studentenclub Schild en Vrienden bloot heeft gelegd, maar frontman Dries Van Langenhove toch verkozen geraakte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Brussel Kiest 2019 , Kenza Amara Hammou , verkiezingen , cordon sanitaire , Vlaams Belang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni