— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Dominiek Lootens-Stael: 'Cordon sanitaire is ondemocratisch'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 28 mei 2019

Vier op tien Vlamingen is van mening dat het Vlaams Belang mee moet besturen, en het cordon sanitaire moet worden doorbroken. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Vlamingen dat Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws uitvoerden. "Er was geen onderzoek voor nodig om dat vast te stellen,” zegt lijsttrekker Dominiek Lootens-Stael in debatprogramma Brussel Kiest.

Volgens Dominiek Lootens-Stael, opnieuw parlementslid voor het Vlaams Belang in Brussel, is het cordon sanitaire ondemocratisch. "Dat bestaat nergens in Europa. Waarom zou dat hier dan wel moeten bestaan? Het is een uitvinding van Agalev (het huidige Groen, red.), om zelf aan de macht te komen en zo een rechtse partij te kunnen uitsluiten. Maar de burger vraagt dat niet. Ik denk zelfs dat het voor een aantal mensen zelfs een argument was om Vlaams Belang te kiezen.

Het Vlaams Belang heeft dubbel zoveel stemmen gekregen, maar doordat ook het totaal aantal stemmen op Nederlandstalige partijen steeg, krijgt het Vlaams Belang geen extra zetel. "We hebben een zeer goede, zeer sterke campagne gevoerd. In de aanloop van die campagne hebben we zeer veel nieuwe militanten aangetrokken die zich zeer hard hebben ingezet in die campagne. Ik ben daar zeer dankbaar voor, maar jammer genoeg heeft dat niet geleid tot die tweede zetel. Dat is pijnlijk en frustrerend."

Groei in het vooruitzicht

Toch gelooft Lootens-Stael dat het Vlaams Belang in de toekomst nog zal groeien. "Ik geef het voorbeeld van het Franse Front National, dat op een gegeven ogenblik nog slechts drie procent van de kiezers vertegenwoordigde. Vandaag zien we waar Marine Le Pen staat: ze heeft de grootste partij van Frankrijk. Ik denk dat ook mijn partij een nieuw elan heeft gevonden, al dringt dat in Brussel met een beetje vertraging door. We hebben nu opnieuw vijf jaar de tijd om hard te werken. Ik ben ervan overtuigd dat dat tot resultaat zal leiden."

Gedurende die vijf jaar zet het Vlaams Belang opnieuw in op migratie. "Dat is inderdaad één van de problemen waarmee onze stad te maken krijgt: ongebreidelde en ongecontroleerde immigratie die onze eigenheid en onze cultuur onder druk zet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?