20200315 Sven Gatz BRUZZ ACTUA 1700

| Sven Gatz.

Brussel verlengt termijnen voor korting op registratierechten

© Belga
09/04/2020

De coronamaatregelen maken het moeilijk om een inschrijving bij de gemeente te regelen. Mensen die aanspraak willen maken op een korting op hun registratierechten moeten dat binnen twee jaar doen. De Brusselse regering heeft die termijn nu met 3 maanden verlengd.

Wie in het Brussels gewest een woning koopt om er zijn verblijfplaats te vestigen, krijgt een korting op de registratierechten. Via een vrijstelling van de eerste schijf van 175.000 euro op de aankoopprijs levert die een besparing van 21.875 euro op. Voorwaarde is wel dat de koper zich binnen twee jaar inschrijft in de gemeente. Die termijn wordt nu met drie maanden verlengd omdat het voor de koper omwille van de coronamaatregelen soms moeilijk is om tijdig aan de voorwaarde te voldoen, zegt Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD).

Daarnaast verlengt de Brusselse regering de termijn voor de voordelige recuperatie van een deel van de registratierechten bij wederverkoop. Wie zijn aangekochte woning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest binnen de twee jaar opnieuw verkoopt, kan 36% van de betaalde registratierechten terugkrijgen. Ook deze termijn wordt nu met drie maanden verlengd.

Tenslotte besloot de regering ook om het gewestelijke registratierecht van 1 procent op de vestiging van een hypotheek voorlopig niet te innen. Door de onzekerheid over de coronacrisis overwegen banken immers hypothecaire mandaten tot waarborg van bedrijfsleningen om te zetten in gewone hypotheken. Aangezien de coronacrisis de betrokken ondernemingen al in zware moeilijkheden heeft gebracht, besliste de Brusselse regering die belasting van 1 procent voor particulieren en voor bedrijven niet te innen tijdens deze moeilijke periode, besluit Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , corona , coronacrisis , coronavirus , registratierechten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni