Brussel viert Irisfeest nagenoeg volledig digitaal

© Brussels Hoofdstedelijk Parlement
| Blanche op het Irisfeest in 2021

Na de jubileumeditie in 2019 verloopt het 32ste Irisfeest, het feest van het Brussels Gewest, dit weekend voor het tweede opeenvolgende jaar nagenoeg volledig digitaal. "Maar door jullie veerkracht en moed en de vaccinatie, komt er stilaan licht aan het einde van de coronatunnel", zegt minister-president Rudi Vervoort in een videoboodschap samen met de voorzitter en ondervoorzitter van het Brussels Parlement, Rachid Madrane en Guy Vanhengel, en met muziek van Daan en Blanche.

Guy Vanhengel doet in een video op het youtubekanaal van het Brussels parlement een oproep aan alle Brusselaars om zich te laten vaccineren. "Alle Brusselse parlementsleden wensen dat alle Brusselaars zich laten vaccineren zodra ze kunnen", aldus de Open Vld, die er ook op aandringt om de twijfelaars te overtuigen om toch een prik te laten zetten.

"We hebben ons moeten heruitvinden. De crisis heeft heel wat onder druk gezet: de samenleving, economie", stelde Rachid Madrane vast. Hij verwees ook naar de inspanningen van het parlement om de burger meer bij de politiek te betrekken.

Virtuele schattenjacht

Rudi Vervoort benadrukte dat de regering gedurende heel de crisis alles gedaan heeft om de mensen en sectoren te helpen. Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar de meest getroffen mensen en sectoren en meest kwetsbaren.

Naar aanleiding van het Irisfeest vinden er dit weekend een hele reeks activiteiten plaats, weliswaar voornamelijk digitaal. Het Irisfeest hoopt met haar digitale en fysieke activiteiten opnieuw Belgen en Brusselaars samen te brengen op enkele creatieve manieren. Om de Europese wijk en de buurt rond het Flageyplein te (her)ontdekken, krijgt het publiek op de applicatie Totemus toegang tot twee virtuele schattenjachten. Gewone rondleidingen zijn er ook binnen de thema's street art, duurzaamheid of art nouveau.

Online concerten

Concerten en een groot publiek gaan nog altijd niet samen onder de huidige coronamaatregelen. Het Irisfeest zendt in coproductie met RTBF daarom een paar concerten op emblematische locaties online uit. Waar je wel fysiek kan samen komen, is het See U aan de voormalige kazernes in Elsene. Een twaalftal standjes van de Université Libre de Bruxelles tonen er verschillende projecten van de universiteit.

Wie liever bewegend de stad door trekt kan terecht bij de gewestelijke instellingen van openbaar nut (ION's). Zij organiseren fietstochten langs stadsontwikkelingsprojecten, demonstraties door de brandweer en je kan gaan plasticvissen in een kajak op het kanaal.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?