Brussel wil bedelen met kinderen onder 16 jaar verbieden

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 28 maart 2022
Updated: 28-03-2022 - 17:39

De Stad Brussel wil bedelaars die vergezeld zijn van minderjarigen jonger dan zestien jaar sanctioneren. Maandagavond zal de gemeenteraad het reglement rond kinderbedelarij aannemen. In geval van een overtreding kan de gemeente een administratieve geldboete tot 350 euro opleggen.

Elke politieagent zal, op het territorium van de Stad Brussel, bij het eerste contact met een bedelaar die vergezeld is van een minderjarige jonger dan zestien jaar voortaan verplicht zijn hem te wijzen op het verbod, maar ook op de leerplicht van kinderen van 5 tot 18 jaar voor wie hij of zij verantwoordelijk is.

Ouders zullen ook worden gewezen op de mogelijkheid "om elk kind tussen drie en achttien jaar in te schrijven in een school van de stad en de volledige schoolkosten door de stad te laten betalen, inclusief middagmaaltijden voor kinderen in de lagere school."

Het zijn enkele elementen uit het reglement rond kinderbedelarij dat de Stad Brussel maandagavond wil laten goedkeuren op de gemeenteraad.

Recidive

"Het doel van de verordening is niet om te straffen, maar om te begeleiden", klinkt het. "De stad versterkt haar straatwerk en preventieactiviteiten om deze bevolkingsgroep proactief te bereiken en om hen bewust te maken van het belang van een veilige en bevredigende leefomgeving voor kinderen."

Hoewel in geval van een sanctie altijd de voorkeur zal worden gegeven aan bemiddeling ter plaatse, kan een boete worden opgelegd in geval van recidive binnen 24 maanden. Een boete bedraagt dan 350 euro.

Nieuwstraat

Bedelarij door minderjarigen is een terugkerend probleem in grote stadscentra. Het debat is vaak hevig geweest tussen politici die pro - en tegen sancties zijn. Bedelarij is sinds 1993 niet meer verboden in het gewest, het kan echter wel gereguleerd worden door steden en gemeenten. Sinds 2017 werkt de Stad Brussel aan een verordening daarover.

De Herschambrigade, de daklozenwerking van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, heeft sinds begin dit jaar al 33 interventies gedaan in de voetgangerszone en in de Nieuwstraat bij bedelaars met kinderen. Daarbij werden steeds identiteitscontroles uitgevoerd om na te gaan of het wel om hun eigen kinderen ging. Volgens de politierapporten wordt sociale bijstand "bijna systematisch geweigerd door de bedelaars."

Al jaren verzamelt een groot deel van de bedelaars in de Nieuwstraat, stelt ook de Herschambrigade vast. "Sommige nachten verblijven hier alleen al tot zeventig mensen, vaak met zeer jonge kinderen en op de grond", staat in het reglement rond kinderbedelarij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?