| Lange wachtrijen begin maart aan het aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen.

Brussel zoekt 150.000 m² voor tijdelijke huisvesting Oekraïners

© Belga
11/04/2022

Brussel is op zoek naar 150.000 m² kantoren en andere ruimten om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Pierre Verbeeren, de coördinator van de regering voor Oekraïense vluchtelingen, deed de oproep en kreeg steun van minister-president Rudi Vervoort (PS). In totaal zouden er tegen de zomer 20.000 vluchtelingen opgevangen moeten worden.

Volgens de schattingen zal België 200.000 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Het Brussels Gewest zou voor 20.000 mensen tijdelijke huisvesting moeten voorzien. Die is echter niet te vinden op de Brusselse woonmarkt en daarom lanceert coördinator Pierre Verbeeren een vastgoedprospectie.

"Tegen 30 juni 2022 zal Brussel 20.000 extra inwoners tellen. Brussel is echter niet in staat om al deze mensen duurzame huisvesting te bieden. Daarom moeten we alternatieve oplossingen vinden. Het vastgoed van uw bedrijf kan een deel van de oplossing zijn. Wij zijn op zoek naar ongeveer 150.000 m² kantoren, uitrusting of andere ruimten die gemakkelijk tot tijdelijke accommodatie kunnen worden omgebouwd", aldus Verbeeren.

Ter vergelijking: het ZIN-project in de Noordwijk, in de oude WTC-torens, is met 110.000 vierkante meter vloeroppervlakte een van de grootste gebouwen in het Brussels Gewest.

Oproep

De gezochte ruimten zouden beschikbaar en gebruiksklaar moeten zijn zodat het Gewest tegen 31 mei huisvesting aan 5.000 mensen kan bieden. Tegen 30 juni moeten dat er 10.000 zijn. Indien mogelijk moet het goed gelegen zijn, met toegang tot het openbaar vervoer en over een buitenruimte beschikken.

Geïnteresseerde beheerders van een eigendom dat mogelijk beantwoordt aan de criteria kunnen reageren tegen uiterlijk 26 april om 23.59 uur bij Pierre Verbeeren, de Brusselse coördinator van het Brussels helps Ukraine-programma.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni