‘Brusselaars in armoede te weinig betrokken in politiek’

© Ivan Put

Brusselaars die in armoede leven voelen zich niet genoeg betrokken bij de politiek. Dat blijkt uit VUB-onderzoek van masterstudente Jade Werdefroy. "Ze geloven dat politici zich niet om mensen in armoede bekommeren."

De armste inwoners van het gewest nemen minder deel aan politiek, onder meer omdat ze weinig vertrouwen hebben in het politieke systeem. Dat is een van de vaststellingen van onderzoekster en masterstudente politieke wetenschappen aan de VUB Jade Werdefroy.

“Zo geloven ze bijvoorbeeld dat politici zich niet om mensen in armoede bekommeren en ook geen aandacht zullen besteden aan de thema’s die deze groep aanbelangen zoals hulp, integratie en betaalbaarheid van basisvoorzieningen”, klinkt het.

Daarnaast wijst Werdefroy op het gebrek aan tijd en aan financiële middelen om deel te nemen aan politieke activiteiten. Toch zijn ook de Brusselaars die in armoede leven geïnteresseerd in politiek. “Ze hebben de nodige kennis en willen deelnemen, maar daarbij botsen ze op obstakels”, aldus Werdefroy, “waardoor er voor hen vaak maar één manier is om hun politieke stem te laten horen.”

Dat is stemmen bij verkiezingen. Dat kost niets en neemt weinig tijd in, klinkt het. “Maar burgers in armoede willen duidelijk meer”, gaat de onderzoekster verder. Volgens haar moeten politici op zoek naar manieren om de brug te slaan naar deze groep en een vertrouwensband te creëren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?