Toekomstperspectief voor schoolpoortwerking tegen armoede

© Saskia Vanderstichele
| Schoolpoortwerkers van de Vrienden van het Huizeke (archiefbeeld).

De subsidies voor de Vrienden van het Huizeke, de schoolpoortwerking tegen armoede, lopen dit jaar af. Maar normaal gezien zal de vzw na enkele politieke manoeuvres dan toch op financiële ondersteuning van de VGC kunnen rekenen.

Aan de schoolpoort de signalen van kinderarmoede opmerken en er iets aan doen, dat is de missie van de Vrienden van het Huizeke vzw. De brugfiguren zijn zelf ervaringsdeskundigen in armoede en staan ’s ochtends aan de Brusselse basisscholen Sint-Joris en Sint-Lukas.

Tegen september hebben de Vrienden van het Huizeke echter nieuwe subsidies nodig, want de steun van het Koningin Paolafonds loopt af. Daarover zijn sinds kort gesprekken aan de gang met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel.

‘Expertise niet verloren laten gaan’

“Er staat nog niets op papier, maar we zouden volgend schooljaar voldoende subsidie krijgen om onze werking verder te zetten,” zegt Kris Raemdonck van de Vrienden van het Huizeke. “Op termijn zou de schoolpoortwerking ook structureel ingebed worden bij het Onderwijscentrum Brussel, in samenwerking met het CAW. Maar dat moet nog bij bevoegd VGC-collegelid Bianca Debaets (CD&V) afgetoetst worden.”

Bij het kabinet van VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) kan voorlopig niemand dat bevestigen. Maar uit goede bron verneemt BRUZZ dat er inderdaad gesprekken lopen, en dat VGC-voorzitter Vanhengel de expertise van de schoolpoortwerking zeker niet verloren wil laten gaan.

'Nochtans eerst geweigerd'

Dat de toekomst van de schoolpoortwerking op de agenda kwam, is te danken aan oppositiepartij Groen. Vorige week dienden de groene raadsleden een voorstel tot resolutie in voor nieuwe steun aan de Vrienden van het Huizeke.

“Vreemd genoeg stemden CD&V en Open VLD vorige week tegen het voorstel,” zegt Arnaud Verstraete (Groen). “Maar even later werden de Vrienden van het Huizeke ontvangen op het kabinet-Vanhengel. Een vreemde demarche, maar we zijn toch vooral blij dat er een oplossing in de maak is.”

Hetzelfde geluid weerklinkt bij de Vrienden van het Huizeke. “We zijn erkentelijk aan Groen om onze situatie op de agenda te plaatsen. En ook dankbaar dat er gesprekken opgestart zijn bij de VGC, ondanks de eerdere weigering,” besluit Kris Raemdonck.

Vrijdag komt de kwestie mogelijk opnieuw ter sprake op de plenaire vergadering van de VGC-raad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?