Guillaume Gillain, fietskoerier Deliveroo
© Guillaume Gillain | Guillaume Gillain, fietskoerier voor Deliveroo.

Brusselaars in de frontlinie (11): fietskoerier Guillaume Gillain

Heleen Debeuckelaere
© BRUZZ
13/04/2020

Elke avond weerklinkt in de straten applaus voor het medisch personeel. Terecht. Maar naast ziekenhuispersoneel staan nog tal van minder belichte beroepen vandaag in de frontlijn. Of het nu kassiersters, welzijns­werkers, apothekers of agenten zijn, allemaal zorgen ze ervoor dat de stad ook in tijden van pandemie niet stilvalt. Vandaag: fietskoerier Guillaume Gillain.

Nog voor we ons interview kunnen starten wil de 20-jarige Guillaume, rechtenstudent in het tweede jaar, wel duidelijk maken dat hij niet verplicht is om naar buiten te gaan. "Ik woon gewoon bij mijn ouders, ik ben niet verplicht om te blijven werken voor Deliveroo, maar ik doe het graag, ook nu."

Gillain is dus geen typische 'Brusselaar in de frontlinie'. "Ik klap net als iedereen voor de mensen die echt belangrijk werk leveren. Maar ik vind zelf niet dat ik uitzonderlijk werk doe. Ik applaudisseer voor de rest, niet voor ons." Toch trekt hij er vier keer per week op zijn fiets op uit om eten naar onze voordeur te brengen in tijden van quarantaine en zorgt hij er zo ook voor dat restaurants hun keukens open kunnen houden.

"Ik wil iedereen bedanken die nog eten bestelt. Zo kunnen wij, de koeriers, nog aan het werk blijven maar zo kunnen de restaurants vooral toch beperkt blijven draaien tijdens deze moeilijke periode.”

Guillaume Gillain

Dat een job als Deliveroo-koerier zijn niet altijd even makkelijk is, is geen geheim. Discussies over het statuut van de fietskoeriers, risico’s zoals een verkeersongeval gepaard met een gebrekkige verzekering en moeilijke communicatie met de applicatie zelf plagen de koeriers.

Ook Guillaume doet zijn beklag over de voorzieningen van Deliveroo tijdens de crisis: “Het bedrijf zegt dat we ons moeten beschermen en dat we contactloos moeten bezorgen. Maar het is helemaal niet duidelijk of we vergoed zullen worden voor het beschermingsmateriaal of dat zij het voor ons zullen voorzien. Een tijdje geleden kregen we een e-mail dat we 25 euro terug zouden krijgen voor de aankoop van maskers, alleen ironisch dat de voorraden ondertussen volledig uitgeput zijn.”

"De straten zijn leeg, het is heerlijk fietsen"

Toch rijdt Gillain graag als koerier, ook in crisistijden: “De straten zijn leeg, zo is het heerlijk fietsen. De bestellingen gaan een stuk sneller in de restaurants, de mensen zijn dankbaarder en de fooien een stuk hoger,” zegt de koerier. "Bovendien houden de mensen zich aan de regels en respecteren ze de nodige afstand”.

“Ik wil iedereen bedanken die nog eten bestelt. Zo kunnen wij, de koeriers, nog aan het werk blijven maar zo kunnen vooral de restaurants toch beperkt blijven draaien tijdens deze moeilijke periode. Merci!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Brusselaars in de frontlinie, Deliveroo, fietskoerier, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni