Brusselaars zamelen spullen in voor slachtoffers van noodweer

© Bea Diallo
| Inzameling in Elsene
Updated: 17-07-2021 - 17:09

Verschillende gemeenten organiseren inzamelingsacties voor de slachtoffers van de hevige regenval de afgelopen dagen. Onder meer in Evere, Anderlecht, Sint-Joost maar ook elders in Brussel ontstaan spontane solidariteitsacties. Wie geld wil storten, kledij kan schenken of andere spullen te geef hebben, kan op de volgende plekken terecht.

Het Gewest bleef de voorbije dagen grotendeels gespaard van het stormweer dat over ons land trekt. Daags na de zondvloed starten verschillende initiatiefnemers solidariteitsacties op om slachtoffers te steunen. Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) laat in de loop van de dag weten welke stappen het gewest onderneemt om de getroffen mensen te helpen.

Op gemeentelijk niveau beweegt er eveneens heel wat. In Evere richt de gemeente zelf een inzamelpunt in. Vrijdag kan je tussen 8.30 en 13.00 uur op de dienst sociale zaken (Parijsstraat 112 A) terecht met al je giften. "We kunnen bij deze tragedie niet oogluikend toekijken", aldus burgemeester Ridouane Chahid (PS). Wie er op het inzamelmoment niet geraakt, kan contact opnemen met de lokale sectie van het Rode Kruis.

De gemeente Koekelberg heeft ook een inzamelpunt ingericht. Koekelberg mobiliseert om de zwaarst getroffen gemeenten te helpen", klinkt het op sociale media. "Trooz, vlakbij Luik, is vreselijk getroffen, naast enorme materiële schade zijn er eveneens doden te betreuren. De situatie is er dramatisch: beschadigde infrastructuur, afgesneden wegen, beschadigde en onbewoonbare huizen, ondergelopen openbare diensten, gas-, elektriciteits- en wateronderbrekingen."

De gemeente stuurt dit weekend een team van arbeiders om hulp te bieden. "Wanneer het water volledig is gezakt, kan het opruimen en schoonmaken van de wegen beginnen. Handen zijn welkom", klinkt het nog.

In Jette kunnen solidaire Brusselaars dit weekend tussen 10 en 13 uur spullen doneren op het gemeentehuis (Wemmelsesteenweg 100). Vanaf maandag kan het tussen 8.30 en 13 uur. Jette zal het materiaal naar Verviers brengen.

Nog in Jette zamelt ook de Sint-Pieterskerk spullen in. "We zijn in contact met de parochie van Pepinster alsook via de lokale chef van politie van Theux die ons in verbinding stelde met de verantwoordelijke van de hulpverlening", aldus pastoor Dirk Vannetelbosch. Mensen kunnen er zondag tussen 9 en 11 uur spullen, van kleding tot droge voeding, afgeven. Op maandag kan dat tussen 13.30 en 15.30 uur, op woensdag tussen 14.30 en 17.30 uur.

In Laken zamelt Daniel's Taverne kleren in tot en met zaterdagavond aan de Houba Destrooperlaan 684. De kleren vertrekken zondag richting Luik.

Boot uit Anderlecht

De gemeente Anderlecht doet hetzelfde. "Het schepencollege is deze ochtend bijeengekomen om haar solidariteit te uiten met de slachtoffers van de dramatische overstromingen die ons land getroffen hebben", laat burgemeester Fabrice Cumps (PS) weten via sociale media. "Naast morele steun, hebben we ook een concrete steunactie opgezet voor de getroffen gemeentes."

"Zo wordt er een inzamelpunt voor kleding, niet-bederfelijke voeding en klein meubilair geopend in de Simonetzaal in de Theo Verbeecklaan 10 in Anderlecht: vandaag vrijdag 16/7 van 11 tot 17u, zaterdag 17/7, zondag 18/7 en maandag 19/7 van 9 tot 14u."

"Een ploeg gemeentearbeiders zal ter beschikking staan om te helpen om de openbare ruimte op te kuisen en ook gemeentelijk materiaal, waaronder een boot, wordt ter beschikking gesteld aan de gemeentes die het nodig hebben", klinkt het.

Hetzelfde geldt voor de gemeente Sint-Joost-ten-Node, waar burgemeester Emir Kir via Twitter laat weten dat een inzamelpunt de deuren opent in de Brialmontstraat 23. Deze is beschikbaar van 9u tot 17u.

Wie in de buurt van Schaarbeek woont, kan bij school 'Ecole 16' terecht ter hoogte van Léopold III-laan 31, vandaag tot 18u en morgen/zaterdag van 9u tot 12u.

Ook Sporting Haren zamelt in

Iets verderop in Haren organiseert de lokale voetbalclub Sporting ook een collecte. Volgende week dinsdag en woensdag (10-12 uur en 17-20 uur), maar ook vrijdag (17-20 uur) kan je er alles kwijt wat getroffen families nog kunnen gebruiken. "Kleding, voedsel, huishoudapparatuur, oude telefoons of dierenvoeding: alles is welkom", aldus voorzitter Bruno Leemans.

Ook in de gemeente Watermaal-Bosvoorde starten organisaties solidariteitsacties. Vanaf 18 uur staat een inzamelpunt op het Eugène Keymplein. "We nemen alles aan: van water tot zaklampen of zelfs waterpompen", klinkt het bij de initiatiefnemers.

In Ukkel kunnen mensen vandaag/zaterdag nog tot 18 uur kledij, dekens en levensbenodigdheden afleveren op de Dolezlaan 4.

Wie in de buurt van Elsene woont kan ook ter hoogte van nummer 331 op de Louizalaan terecht om spullen te doneren (zie tweet onderaan). Daar is iedereen welkom, vandaag/vrijdag tot 18u en morgen/zaterdag van 11u tot 16u. De inzamelactie wordt daar georganiseerd door vastgoedmakelaar Gestea.

In Molenbeek zijn het de supporters van voetbalclub RWDM die de handen uit de mouwen steken. Zij communiceren via een persbericht: "Naar aanleiding van het slechte weer (...) zijn de leden van de groep 'BrusselsPower - Ultras RWDM' beschikbaar voor alle taken die de getroffen bevolking kunnen helpen. Als u in nood bent kunt u contact met ons opnemen via de sociale netwerken en wij zullen ons best doen om u te helpen", klinkt het.

Ook de Molenbeekse vereniging ADIB Action Dialogue Bruxelles organiseert met 'asbl Help' een collecte. Giften en pakjes - zoals kleding, geld of niet-bederfelijk etenswaar - kunnen worden afgegeven aan de Barastraat 91 in Anderlecht. Zaterdag rijden vrijwilligers naar Luik om ze af te geven.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?