| Het actieplan richt zich op personen in een rolstoel, maar ook op andere types handicap.

Brussels actieplan voor personen met handicap zet vooral in op werk en wonen

Eva Christiaens
© BRUZZ
02/12/2022

De Brusselse regering heeft een nieuw ‘Handistreamingplan’ klaar: een actieplan om de rechten van personen met een handicap ‘mainstream’ te maken in het Brussels beleid. De exacte uitvoering blijft relatief vrijblijvend.

Dat meldt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) vrijdag. Het gaat om een vernieuwing van een eerder handistreamingplan uit 2016. De bedoeling is om de rechten van personen met een handicap beter na te leven, zoals die zijn vastgelegd in een VN-verdrag uit 2009. Dat verdrag gaat uit van zelfstandigheid van personen met beperking, of die nu lichamelijk of verstandelijk is. Het is aan overheden om de samenleving zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen, is de boodschap. Met het ‘handistreamingplan’ wordt inclusie dan ook in Brussel ‘mainstream’.

Het nieuwe actieplan voorziet in totaal 44 werkpunten in verschillende domeinen, zoals wonen, mobiliteit en werk. Enkele daarvan zijn voortzettingen van het vorige plan, zoals op vlak van mobiliteit en toerisme. De grootste smak geld gaat naar tewerkstelling: Actiris krijgt 12,5 miljoen euro om tegen 2027 een aparte dienstverlening uit te werken om personen met een handicap naar werk te leiden. Er zijn ook premies voorzien voor Brusselse bedrijven die inclusief aanwerven en hub.brussels (het agentschap voor ondernemen) zal toegankelijk worden heringericht. Dat kost samen nog eens 150.000 euro.

Daarnaast komt er een extra inspanning voor woningen voor personen met een beperking. Op de sociale huurmarkt moet er een kadaster komen van aangepaste woningen. Ben Hamou wil ook een referentiekader uitwerken voor architecten rond aangepaste of aanpasbare woningen op de privémarkt. Ze trekt daar 60.000 euro voor uit. Nog eens 10,3 miljoen euro dient voor nieuwe renovatiepremies voor eigenaars met een handicap.

Aangepast vervoer

Op vlak van mobiliteit worden vooral bestaande plannen voortgezet en weinig extra budget voorzien. Er gaat wel een half miljoen euro naar een beter parkeerbeleid voor personen met een handicap. Verder wordt meer controle op het parkeren van deelsteps gevraagd, die op voetpaden weleens in de weg staan, en ook een bewustmaking van de deelstepgebruikers hierover.

Nog eens 250.000 euro gaat naar verplichte controles op toegankelijkheid bij het verkrijgen van stedenbouwkundige vergunningen. De juiste normen zullen dan ook worden toegevoegd aan het stedenbouwkundig plan Good Living. Nog eens 50.000 euro dient om architecten en stadsplanners daarover op te leiden.

Studiewerk

Verder noemt het actieplan nog redelijk wat studiewerk. Tegen eind 2024 moet er een lijst klaar zijn van toegankelijke parken en speeltuinen in het hele gewest. Leefmilieu Brussel krijgt een kleine 50.000 euro om daarvan een inventaris op te stellen en om de parkwachters op te leiden rond omgaan met verschillende soorten handicaps. Net Brussel krijgt 100.000 euro om tegen eind volgend jaar uit te zoeken hoeveel openbare vuilnisbakken toegankelijk zijn voor personen met een handicap. Ook Innoviris kan met een kleine 50.000 euro bijkomend onderzoek stimuleren naar de toegankelijkheid van Brussel.

Pas tegen 2027 moet een studie rond zijn naar de toegankelijkheid van openbare gebouwen. Hoe toegankelijk die gebouwen zijn, moet nadien zichtbaar meegedeeld worden. Bepaalde openbare gebouwen zoals de Iris Tower (voor financiën) en dus ook de kantoren van hub.brussels krijgen wel al geld om meer toegankelijk te renoveren.

Adviesraden

Tenslotte komt er bewustmaking van allerhande beleidsmakers en ook van de gemeentes, maar die is weinig concreet. Het plan vraagt systematisch overleg met de Brusselse raad voor personen met een handicap en in alle gemeentes moet op termijn een adviesraad komen van personen met een handicap. Meer algemeen is er de aanbeveling om personen met een handicap te betrekken bij burgerparticipatie. De gelijkekansentest, een vragenlijst waarmee beleidsmakers het effect van hun beslissing op verschillende doelgroepen kunnen inschatten, wordt ook gedigitaliseerd. Dat kost 430.000 euro.

Tegen 2025 moeten de Brusselse overheidswebsites en -apps tenslotte volledig toegankelijk zijn voor personen met een handicap. Daar gaat 35.000 euro naartoe, plus 60.000 euro voor het bekendmaken van de 112-app om hulpdiensten op te roepen.

In principe geldt voor het plan in zijn geheel een deadline van vier à vijf jaar. Maar “dat is geen doel op zich, maar een nieuwe etappe in de geleidelijke verwezenlijking van een betere inclusie in Brussel,” valt te lezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Nawal Ben Hamou, handistreamingplan, personen met een handicap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni