Brussels Gewest verleent bouwvergunning voor ontwikkeling open jeugdinstelling

© Kabinet Pascal Smet
| De ontwikkeling van de eerste open jeugdinstelling in het oude Victor Horta-internaat in Vorst kan starten

Het Brussels Gewest heeft, na overleg met de buurtbewoners, een bouwvergunning verleend voor de ontwikkeling van een open jeugdinstelling in het oude Victor Horta-internaat in Vorst. Dat meldt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit).

In 2017 besloot de regering van de Federatie Wallonië-Brussel om een openbare instelling voor jeugdzorg te vestigen in Brussel. De site van het oude Victor Horta-internaat, op de hoek Van Volxemlaan en Brusselsesteenweg in Vorst, werd hiervoor als locatie gekozen.

"De werking van de instelling is vergelijkbaar met die van een internaat," klinkt het in een persbericht. "Jongeren die er verblijven, zullen er de laatste stappen van hun re-integratietraject zetten. Ze zullen bijvoorbeeld naar gewone scholen blijven gaan."

30-tal jongeren

"Dit educatieve project is bedoeld om deze jongeren geleidelijk aan in de maatschappij te re-integreren en hen te helpen de maatschappelijke regels te respecteren. Doordat hun school, families en naasten dichtbij zijn, is de kans ook groter dat ze deze doelstelling halen."

Gelijkaardige projecten in het buitenland hebben al aangetoond dat deze formule werkt. In het centrum zal plaats zijn voor een 30-tal jongeren. Daarnaast zullen er ook vier appartementen in het project worden voorzien, om jongeren voor te bereiden op zelfstandig wonen.

De oorspronkelijke plannen, die in 2018 werden ingediend, veroorzaakten een golf van onrust bij buurtbewoners, "maar er is veel gesleuteld aan die plannen," aldus staatssecretaris Pascal Smet. "Zo houdt het nieuwe project bijvoorbeeld veel rekening met de bestaande gebouwen en de tuin."

Moestuin en sportveld

"De open geest van het project wordt veel meer geïllustreerd in het aangepaste project met een open visie naar de stad toe en met een natuurlijke integratie in de buurt."

Het grondig aangepaste project is het resultaat van een samenwerking tussen staatssecretaris Pascal Smet, minister van de Franse gemeenschap Valérie Glatigny, en hun respectievelijke administraties: urban.brussels en de Federatie Wallonië-Brussel.

In het nieuwe project zullen de twee bestaande gebouwen aan de straatzijde behouden blijven en grondig worden gerenoveerd. Het gebouw aan de Van Volxemlaan krijgt een uitbreiding. Die nieuwe constructie zal alle bestaande gebouwen en een nieuw, achterliggend gebouw met elkaar verbinden. In dat laatste gebouw komt een kleine sportzaal.

De ruime tuin wordt grondig gerenoveerd. Zo worden de bomen en waterpartijen geherwaardeerd. Er komt ook een moestuin en een sportveld. Het project besteedt bovendien bijzondere aandacht aan de waterbeheersing.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?