Brussels Gewest wil testcapaciteit tegen begin september verdubbelen

LG
© BRUZZ
28/07/2020

Het Brussels Gewest wil zijn testcapaciteit tegen begin september, en liefst vroeger, verdubbelen van 2.000 naar 4.000 tot wel 5.000 tests per dag. Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) maakte die doelstelling dinsdag bekend na een overleg met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de vertegenwoordigers van de ziekenhuisfederaties en de huisartsenverenigingen.

In Brussel zijn momenteel vier testcentra operationeel in de ziekenhuizen, terwijl dat er enkele weken geleden nog dertien waren. De meeste centra werden geleidelijk aan gesloten, omdat er te weinig mensen over de vloer kwamen. Daarnaast zijn er ook nog testcentra in private laboratoria en gemeenschapscentra.

"We zijn ervan overtuigd dat we globaal gezien de testcapaciteit moeten verhogen in de strijd tegen het virus", stelt Maron.

"Op lange termijn willen we één geopend testcentrum voor elke 100.000 inwoners in het Brussels Gewest. Dat komt dus neer op 12 tot 14 testcentra in heel Brussel. En dat kunnen eventueel testcentra zijn in gemeenschapscentra die los staan van de ziekenhuizen", vervolgt de Brusselse minister.

Tijdens het overleg is er aan de ziekenhuizen nadrukkelijk gevraagd om hun testcentra te heropenen. De Brussels administratie zal ook contact opnemen met de private centra.

Genoeg geld

"Er is ook financiering verzekerd hiervoor, want de federale regering ondersteunt dit. Ik hoop dus dat er in de komende dagen al testcentra heropenen die nu op stand-by staan", zegt Maron. Ondanks signalen dat sommige Brusselse testcentra verzadigd raken, verzekert de Brusselse minister van Volksgezondheid wel dat de huidige testcapaciteit momenteel volstaat voor de actuele situatie.

In de media wordt weliswaar door de virologen, experten en artsen vaak gevraagd dat de testcapaciteit verhoogd wordt en dus hoopt minister Maron dat de zorgsector nu ook de daad bij het woord voert. Al beseft hij ook dat er in de ziekenhuizen en in andere testcentra weer voldoende personeel zal moeten opgetrommeld worden.

Op vlak van beschermingsmiddelen is er momenteel voldoende materiaal aanwezig in het Brussels Gewest. Al bleek uit het overleg dinsdag wel dat er soms een tekort is aan testtubes die worden gebruikt voor de COVID-19-test. Die opmerking is doorgegeven aan federaal minister Philippe De Backer (Open Vld), maar die liet al weten aan minister Maron dat er voldoende materiaal voorhanden zou moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, onderrapportage, testcapaciteit, corona brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni