| Luchtbeeld over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (archief).

Brussels Gewest wordt één vierkante kilometer groter

TDN
© BRUZZ
20/02/2019

Het Brussels Gewest is dit jaar een vierkante kilometer, ofwel 140 voetbalvelden, groter geworden. De reden daarvoor moet niet gezocht worden in een annexatie van Vlaamse grond, maar wel in een nieuwe meetmethodologie.

De Brusselse uitdijing blijkt uit cijfers die het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) woensdag bekendmaakte. Van een vijandige aanhechting van Vlaamse grond is echter geen sprake, verzekert woorvoerster Line Jussiant ons.

"De grenzen van het Brussels Gewest verschuiven niet", legt Jussiant uit aan BRUZZ. "In het verleden werd de oppervlakte berekend op basis van het kadaster van de FOD Financiën, maar nu maken we voor de berekeningen gebruik van computers, waardoor onze berekeningen preciezer zijn."

België groeit 160 km²

Op vraag van Eurostat gebruikt men nu cartografische satellietgegevens, omdat die accurater zijn. En dus is het Brussels Gewest 162,4 vierkante kilometer, ofwel 1 km² groter dan we voordien dachten. Dat heeft ook logische gevolgen voor onder meer de bevolkingsdichtheid.

Niet alleen Brussel profiteert trouwens van die nieuwe methodologie. België groeit in totaal 160 vierkante kilometer, waarvan 102 aan Vlaamse zijde en 57 in Wallonië. De relatief grote expansie in Vlaanderen is te verklaren aan de hand van de ligging van de kustlijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brussels Hoofdstedelijk Gewest , BISA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni