Brussels hotel vangt vrouwen op die slachtoffer zijn van huiselijk geweld

© Belga
06/04/2020

De Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) heeft afgelopen weekend een Brussels hotel in dienst genomen waar vrouwen zullen opgevangen worden die het slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld tijdens de corona-quarantaine. Het hotel moet de capaciteitsproblemen van vrouwenopvangcentra en vluchthuizen helpen oplossen.

In totaal kunnen er tot eind juni een vijftigtal vrouwen, met of zonder kinderen, een schuiloord vinden voor het geweld thuis. Het hotel, waarvan het adres geheim is, telt 25 kamers, met 2, 3 en zelfs 4 bedden. Ook is er een keuken en vergaderzaal.

"Drie vrouwen en één kind konden er al gaan wonen. We verwachten in de loop van de dag dat er personen zullen bijkomen", zegt de woordvoerder van staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo), de minister-president van de Cocof.

Er is een overeenkomst tussen Cocof, het Franstalige Centrum voor de Preventie van Echtelijke en Familiaal Geweld (CPVCF) en het OCMW van de gemeente waarin het hotel zich bevindt. Op die manier kunnen de vrouwen niet alleen rekenen op psychosociale begeleiding, maar ook op catering en de nodige veiligheidsmaatregelen.

Door de coronamaatregelen zijn samenwonenden langer dan anders samen onder één dak. In China werd tijdens de lockdown daar een toename van het huiselijk geweld geregistreerd, en ook in Brussel is de politie daarvoor op haar hoede. De zone Noord gaat al proactief te werk.

Het CPVCF is alle dagen bereikbaar van 9.30 tot 17.30 uur op het nummer 02/539.27.44. Alle vragen over opvangmogelijkheden in het hotel worden via dat nummer beantwoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronacrisis , corona , coronavirus , huiselijk geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni