Brussels live muziekcircuit vreest economisch en maatschappelijk slagveld

© Kevin Van den Panhuyzen
| Couleur Café 2019.

De Belgische festivals, muziekclubs en concertzalen maken zich grote zorgen nu ook de festivalzomer steeds nadrukkelijker op de helling komt te staan. Ze benadrukken dat ze alle begrip hebben voor de noodzakelijke coronamaatregelen, maar vrezen tegelijk voor een "enorm economisch en maatschappelijk slagveld".

"De livesector ondervond als eerste de impact van de lockdown-maatregelen", schrijven ze in een brief die werd ondertekend door onder meer Couleur Café, het Brussels Jazz Weekend, Brussels Summer Festival de Ancienne Belgique, de Botanique, Vorst Nationaal en BOZAR. "De kans is groot dat onze sector ook de laatste in de rij zal zijn om terug te keren naar business as usual. Bijkomende onzekere factor is ook de vraag wanneer het publiek opnieuw klaar zal zijn om concerten te bezoeken. De impact zal in ieder geval over lange termijn voelbaar zijn."

Ze wijzen erop dat de schade alleen al in de ticketverkoop in de honderden miljoenen loopt. "Artiesten en hun omkadering zien hun inkomsten wegvallen. Tel daar de schade voor de hele complexe ketting van toeleveranciers, freelancers, horeca etc. in de muzieksector bij en het totaalplaatje stijgt tot boven het miljard. Ook de inkomsten van talloze verenigingen die zich jaarlijks inzetten op de zomerfestivals, worden bedreigd", luidt de brief.

'Breng specialisten en wetenschappers samen voor oplossing'

Het livecircuit zegt de genomen beleidsmaatregelen, gaande van compensatiepremies en overbruggingsrecht voor zelfstandigen over tijdelijke werkloosheid voor werknemers tot aangepaste en haalbare kredietmogelijkheden, te appreciëren. Maar, klinkt het, willen we deze klap te boven komen, dan zullen de bestaande maatregelen uitgebreid moeten worden. De sector vraagt nu om samen met de specialisten en wetenschappers rond de tafel te gaan zitten om werkbare oplossingen te ontwikkelen met het oog op de heropstart van de activiteiten.

"We zijn een creatieve sector, die het gewoon is om met creatieve oplossingen te komen voor complexe problemen. Laat ons samen nadenken over hoe we (de terugkeer naar het normale leven) stapsgewijs kunnen organiseren, met aandacht voor de veiligheid en gezondheid van het publiek, maar ook voor de bijzonder kwetsbare situatie van heel wat spelers in deze sector", luidt de oproep van het livecircuit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?