Nieuwstraat winkelstraat winkelwandelstraat shopping voetgangerszone Swarovski

'Brusselse bevolking groeit minder snel dan voordien'

KVDP
© BRUZZ
21/02/2019

De kaap van 1,2 miljoen inwoners bereikte Brussel eerder dit jaar. Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse verwacht dat er tegen 2025 1,25 miljoen Brusselaars zullen zijn. Die groei is minder sterk dan eerder voorspeld.

Sinds dit jaar telt Brussel meer dan 1,2 miljoen inwoners. Dat blijkt opnieuw uit cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). "Nog nooit zijn we met zoveel geweest", zegt BISA-woordvoerster Line Jussiant.

Maar de bevolkingsgroei is minder extreem dan de voorbije jaren werd aangenomen. Zo gaat het BISA er nu van uit dat het Brussels Gewest tegen 2025 1,25 miljoen inwoners telt. In 2013 verwachtte het BISA een bevolking van 1,27 miljoen inwoners tegen 2020. "De vooruitzichten van het Federaal Planbureau tonen aan dat de groei van de Brusselse bevolking minder sterk is dan we voordien dachten", aldus Jussiant.

Het aantal inwoners met een buitenlandse nationaliteit blijft op dezelfde hoogte in vergelijking met vorig jaar. Zo hebben 417.000 inwoners een buitenlandse nationaliteit, waarvan een grote meerderheid uit een van de EU-landen komt. Net als vorig jaar is vijftien procent van de buitenlanders Fransman, negen procent is Roemeen. Jussiant: "Op vlak van nationaliteiten waren er vorig jaar enkele verschuivingen, nu zijn er geen grote verschillen." En met een gemiddelde leeftijd van 37,5 jaar blijft de Brusselaar jong.

37.000 EU-jobs

Nieuw zijn de cijfers van het BISA die betrekking hebben op de tewerkstelling bij internationale instellingen, goed voor meer dan 48.000 jobs in Brussel. Daarvan werkt het grootste deel, zo'n 37.000 mensen, voor de Europese instellingen.

Wat de gehele arbeidsmarkt betreft, blijkt uit de cijfers van het BISA dat nog steeds bijna de helft van de jobs in Brussel wordt uitgevoerd door pendelaars uit Vlaanderen (bijna 230.000) en Wallonië (meer dan 123.000). Zo'n 365.100 Brusselaars werken in hun eigen gewest.

'Schonere vrachtwagens'

BISA berekende ook hoeveel kilometers vrachtwagens op het Brusselse wegennet hebben afgelegd: 62 miljoen kilometer. Dat is ongeveer dezelfde afstand als vorig jaar. "Maar de invoering van de kilometerheffing heeft een duidelijke invloed gehad op de vernieuwing van het vrachtwagenpark", aldus het BISA. Tachtig procent van de vrachtwagens die door Brussel reden, vallen onder de euronorm 5 of 6, tegenover 73 procent in het jaar daarvoor.

In het Brussels Gewest werden in 2018 ook iets minder wagens geregistreerd. Zo telde Brussel vorig jaar 492.284 wagens. Dat zijn er ongeveer 22.000 minder in vergelijking met 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Wetenschap , BISA , statistiek , bevolking , bevolkingsgroei

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni