Brusselse brandweer blust brand in spouwmuur in Sint-Lambrechts-Woluwe

© PhotoNews
| De Brusselse brandweer.

De Brusselse brandweer heeft maandagnamiddag een brand moeten blussen in een spouwmuur tussen twee appartementen. Daarvoor werd gebruik gemaakt van een relatief nieuwe techniek, die 'Piercing Nozzles' heet, en waarbij gaten in de muur worden geboord. Bij de brand werd een zwangere vrouw naar het ziekenhuis gebracht voor controle. Dat meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

De brandweer werd omstreeks 14.00 uur opgeroepen naar het flatgebouw aan de Paul Hymanslaan in Sint-Lambrechts-Woluwe vanwege een hevige rookontwikkeling in een appartement op het gelijkvloers. In het appartement waren renovatiewerken bezig en het vuur bleek te woeden in de spouwmuur tussen 2 appartementen.

"Vermoedelijk was isolatiemateriaal verhit geraakt door vonken van werken aan de elektriciteitsinstallatie", zegt de brandweerwoordvoerder. "Om het vuur te doven, werd gebruik gemaakt van 'Piercing Nozzles', een relatief nieuwe techniek en apparatuur. Meestal wordt deze apparatuur gebruikt om de verbrandingsgassen in een hermetisch of goed geïsoleerd lokaal af te koelen alvorens het vertrek te betreden. Dat gebeurt om te vermijden dat door een plotselinge toevoer van zuurstof, door het openen van een deur, deze gassen tot ontbranding komen."

Een zwangere vrouw naar het ziekenhuis voor controle

Bij de techniek worden gaten in de muur of in het chassis van een raam geboord om langs daar water in het vertrek te verspreiden en de ruimte zo te koelen. "Tijdens deze interventie werd een gat geboord tot in de ruimte tussen de twee muren om zo toegang te hebben tot het isolatiemateriaal en het te doven", gaat de woordvoerder verder.

"Er was ook een verspreiding van lichte CO-waarden in het gebouw en er werd een zwangere dame ter controle naar het ziekenhuis afgevoerd. Een foetus is zeer gevoelig voor CO. De restwarmte van de muren werd ook nog gecontroleerd alvorens we de plaats rond 16.45 uur konden verlaten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?