Brusselse brandweer ongerust over goede doorgang bij terrassenuitbreiding

© Ivan Put

Een aantal dagen voor de heropening van de horecaterrassen roept de brandweer van Brussel op om te letten op de goede doorgang bij het plaatsen van terrassen. Dit doen ze naar aanleiding van een interventie op 1 mei waarbij een deel van de straat ontoegankelijk was door diverse voorwerpen geplaatst door handelaren. “Dit is de verantwoordelijkheid van de gemeentelijke en gewestelijke overheden en ook van de uitbaters.”

“De heropening van de horeca terrassen is een belangrijke stap in het hernemen van het sociale leven in Brussel. Het is logisch dat de mogelijkheid wordt geboden om deze terrassen maximaal uit te breiden, mits naleving van de Covid-maatregelen. Maar, de doorgang van onze hulpvoertuigen dient altijd gegarandeerd te blijven”, benadrukt de Brusselse brandweer.

Op 1 mei heeft de brandweer namelijk moeilijkheden ondervonden tijdens een interventie, omdat de weg langs een zijde niet toegankelijk was door diverse voorwerpen geplaatst door plaatselijke handelaren. “Gelukkig was het een kleine brand en heeft deze vertraging geen gevolg gehad voor de bluswerken.”

Regels en adviezen

Naar aanleiding van deze interventie wil de brandweer het belang van een goede doorgang nog eens onderlijnen, zeker bij de uitbreiding van terrassen. Daarbij mogen de terrassen de breedte van de rijbaan niet versmallen. Ook de toegang tot huizenblokken mogen niet belemmerd worden. De terrassen mogen de toegang tot de deksels van de hydranten en van de installaties tot sluiting van gas en elektriciteit niet verhinderen.

De brandweer raadt aan om materialen te gebruiken die brandveilig zijn en bestand zijn tegen weer en wind. Het meubilair moet gemakkelijk kunnen verplaatst worden en mag niet verankerd worden. Bij sluiting van het terras moet de openbare weg vrijgemaakt worden en de nooduitgangen en evacuatiewegen mogen op geen enkele manier ingeperkt of belemmerd worden. Bevloering is niet toegestaan, tenzij de uitbater hiervoor reeds over de nodige vergunning beschikt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?