Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie
© PhotoNews | Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Daklozenopvang in Brussel krijgt 500 extra plaatsen voor asielzoekers

© Belga
01/12/2023

De daklozenopvang in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgt er nog eens 500 plaatsen bij voor asielzoekers voor wie niet meteen plaats is in het opvangnetwerk van Fedasil. Dat heeft de federale regering vrijdag beslist. Het totale aantal Brusselse plaatsen die betaald worden met federaal geld, komt daarmee op 2.000.

De afgelopen maanden is er niet voor alle asielzoekers op de dag van hun registratie bij het federale asielagentschap Fedasil een opvangplaats. Ze kunnen daarom terecht in de daklozenopvang in Brussel, waar 1.500 plaatsen werden vrijgemaakt met federaal geld. Om de wintermaanden door te komen wordt de capaciteit uitgebreid met nog eens 500 plaatsen, meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Daarnaast wordt de interimarbeid bij Fedasil verlengd en uitgebreid. Dat is nodig om genoeg personeel te vinden om de opvangcentra te kunnen bemannen en afwezigen te vervangen. Interimjobs worden ook mogelijk voor vacatures op de hoofdzetel van Fedasil. Momenteel staan er bij het federale opvangagentschap 120 vacatures open.

De Moor benadrukt dat er deze winter tot nog toe geen families met kinderen op straat terechtkwamen. Dat was ook haar bedoeling toen ze afgelopen zomer besliste om tijdelijk geen alleenstaande mannen meer op te vangen in het netwerk, brengt ze in herinnering.

"Maar we kunnen dit niet oplossen met enkel maar meer opvangplaatsen", zegt de staatssecretaris. "De instroom moet echt omlaag, en daarom hamer ik zo op de hervorming van het Europees migratiebeleid. Enkel met dat Migratiepact dat voorziet in betere controle aan de grenzen zullen we opnieuw iedereen kunnen opvangen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie