Brusselse duiven aan de pil

© ANP
| Duiven zijn de komende 5 jaar niet meer welkom in Brussel

De Stad Brussel wil duiven anticonceptie voederen en start met een proefproject aan het Clementinasquare. Eerder werd al een burgerpetitie opgestart ter bevordering van zo'n initiatief.

Duiven zijn en blijven in elke stedelijke omgeving een plaag. Ze vormen niet alleen een slechte invloed op een net straatbeeld, de vogels en hun uitwerpselen zijn ook giftig. Toch blijven sommige inwoners de duiven voederen en breidt de duivenpopulatie nog steeds uit.

De Stad Brussel wil daarom nu hun voorplanting aan banden leggen door middel van anticonceptie. In de buurt van het Clementinasquare zullen zo'n 250 duiven elke dag gevoederd worden met granen die anticonceptieve eigenschappen bezitten. Daartoe zal een dispenser voorzien zijn aan het plein, die dagelijks op een aangegeven uur voedsel vrijgeeft, weet La Capitale.

Eerder werden ook al automatische voedingsdispensers met anticonceptie in Leuven en Tongeren geïnstalleerd. Daar zijn de resultaten opvallend.

Traag effect

Eerder dit jaar werd door een inwoner van Elsene ook al een petitie opgestart voor een 'ethisch duivenbeleid' met anticonceptie. Vorige maand hadden al 600 burgers de petitie getekend.

De Liga voor Vogelbescherming vindt de anticonceptie een slecht idee. Volgens de liga bestaat de mogelijkheid dat ook andere vogelsoorten de anticonceptie opnemen, en dat kan niet de bedoeling zijn. "Bovendien zal de aangeboden hoeveelheid voeder niet volstaan, en enkel gegeten worden door de sterkste dieren", laten ze weten. De liga haalt ook aan dat de anticonceptie pas na 2 jaar effect heeft, en dat het probleem dringender is dan dat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?