Al 600 handtekeningen voor voorbehoedsmiddel voor duiven

© ANP

Graantjes pikken als contraceptie, het klinkt als een handige oplossing voor duiven die zich maar al te graag (en snel) voortplanten. Een vrouw uit Elsene startte een petitie om de granen toe te laten in het Gewest.

Stéphanie De Jonghe, die de petitie startte, noemt het contraceptief duivenvoer in mediagroep SudPresse een "ethisch duivenbeleid": de graantjes helpen de duivenpopulatie naar beneden, maar de duiven hoeven er niet voor uitgehongerd te worden. Wanneer duiven onvoldoende eten krijgen, gaan ze namelijk van vuilnis pikken en dat maakt hen soms ziek. Haar petitie heeft intussen al meer dan 600 handtekeningen verzameld.

Aan SudPresse vertelt De Jonghe dat de methode al in andere steden gebruikt wordt, waaronder Venetië. Daar is volgens haar het aantal duiven van 10.000 naar een duizendtal gezakt. Ook in Vlaanderen waren er al proefprojecten.

Overlast

Om de duivenoverlast aan te pakken, kwam voormalig staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) in maart al met een plan. Dat houdt onder andere in dat de eieren uit duiventillen worden weggenomen en er in de plaats een onvruchtbaar ei wordt teruggelegd.

Huidig bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) geeft in SudPresse nog geen definitief oordeel over de voorbehoedsgraantjes, maar herhaalt wel dat het Gewest wil verhinderen dat de duiven zich blijven verspreiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?