Overlast duiven: 'Leg ze aan de pil'

© ANP
| Duiven vormen nog steeds een plaag, alle voorgaande bestrijdingsmiddelen ten spijt.

Elke stad heeft er last van. Ook in Brussel krioelt het van de duiven. Alle maatregelen ten spijt blijven de vliegende ratten het straatbeeld domineren. De Vlaams Raad voor Dierenwelzijn komt daarom met een nieuw strijdmiddel tegen de overlast. Door een medicijn in hun eten te draaien, kunnen de vogels tijdelijk onvruchtbaar gemaakt worden.

Er zijn geen precieze cijfers over het aantal duiven in ons land. Maar dat ze met teveel zijn, daar is zowat iedereen het over eens. Jaarlijks bombardeert elke duif ons met 12 kilogram uitwerpselen, tot frustratie van de gemeenten en steden. Ook de stad Brussel bond de strijd aan met de "vliegende ratten", maar verloor kansloos.

Nu denkt de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn dé oplossing gevonden te hebben voor het probleem, zo schrijft Het Nieuwsblad vrijdag. Door een medicijn in hun eten te draaien, kun je de vogels tijdelijk onvruchtbaar maken. Duiven aan de pil dus. Op dezelfde manier bestrijdt men de overlast van meeuwen aan de kust. Met succes.

28,4 procent minder

Uit een proefproject in Tongeren blijkt dat het ook goed werkt in het binnenland. Een automatische voedseldispenser verspreidt daar dagelijks geprepareerde maïs, net genoeg zodat geen andere dieren op het eten afkomen. Gecombineerd met enkele andere maatregelen heeft de stad het aantal duiven met 28,4 procent kunnen terugdringen.

Ook GAIA vindt het een goede maatregel. De dierenrechtenorganisatie was eerder geen voorstander van sterilisatie, maar kan zich wel vinden in het contraceptief duivenvoer. "Er moeten immers geen dieren sterven", zegt Michel Vandenbosch van GAIA aan Het Nieuwsblad. "Bovendien werkt het medicijn enkel bij duiven, dus als een ander dier van de maïs eet, heeft dat geen kwalijke gevolgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?