Brusselse en Waalse horeca verzetten zich tegen coronasneltests

© Belga
12/03/2021

De Waalse en Brusselse horecafederaties kanten zich tegen een invoering van coronasneltests en het voorleggen van een vaccinatiebewijs voor hun ondernemingen in de toekomst. Dat melden ze vrijdag. De heropening van de sector is momenteel gepland op 1 mei.

Het gaat om de organisaties Collectifs wallons Horeca, Collectif Resto Bar bruxellois, Fédération Horeca Wallonie, de provinciale horecafederaties, Fédération Horeca Bruxelles, Fedcaf en lokale en regionale verenigingen.

"We gaan onze ziel niet verkopen aan de duivel! COVID-19 mag in geen geval onze belangrijkste en noodzakelijke missie van verwelkoming veranderen. Onze deuren moeten voor iedereen open blijven, zonder discriminatie, omwille van gezondheids- of andere redenen", aldus de federaties. "De situatie heeft ons verarmd en uitgehongerd, maar we zullen ons nooit onderwerpen aan controleautoriteiten. Dat willen we niet, en we hebben ook niet de middelen daarvoor. We zullen in geen enkel geval samenwerken aan dit soort van procedures, die ons raken op praktisch en vooral ethisch vlak."

De protocollen worden momenteel uitgewerkt door de COVID-19-expertengroep GEMS en er zijn nog ontmoetingen gepland tussen sector en autoriteiten in de komende weken, aldus Fabian Hermans van Fédération Horeca Bruxelles.

De federaties hekelen voorts dat Vlaanderen beter zorg draagt voor de horeca dan Wallonië en Brussel. Als ze niet gehoord worden, zijn acties, individueel of in groep, niet uitgesloten, waarschuwen ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni