Brusselse gemeenten tellen meeste single huishoudens

© PhotoNews

Van alle Belgische gemeenten bestaan de Brusselse gemeenten in verhouding het vaakst uit single huishoudens. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, de statistische dienst van de overheid. In de top vijf staan maar liefst vier Brusselse gemeenten.

De lijst wordt aangevoerd door Elsene: van alle huishoudens in deze gemeente bestaat 62 procent uit slechts één persoon. Op een gedeelde tweede plaats staan Sint-Gillis en Etterbeek met 54 procent. Luik bezet de vierde plaats met 53 procent. De top vijf wordt afgesloten door Brussel-Stad met 50 procent.

“Steden trekken traditioneel meer alleenstaanden,” vertelt professor demografie Patrick Deboosere (VUB) aan BRUZZ. “Dat is omdat de wooninfrastructuur er beter is afgestemd op alleenstaanden: het aanbod studio’s en kleine appartementen is er nu eenmaal groter.”

“Daarnaast is het ook zo dat studenten vaak naar steden trekken en er nadien nog even blijven plakken,” vult Deboosere aan. “Tot slot ontwikkelen nieuwe levensvormen, zoals de toename van het aantal LAT-relaties, zich het vaakst in steden.”

Geen partner nodig

Het profiel van de alleenwoners is uiteenlopend. “Er zijn zowel jonge als oude mensen, vrouwen als mannen, mensen die gescheiden zijn, of hun partner hebben verloren,” vult Deboosere aan. “En alleen wonen hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat deze mensen geen relatie hebben.”

Het aantal alleenwoners in België is aan een opmars bezig. Tegenover vorig jaar nam hun aantal met 1,3 procent toe. Volgens Deboosere is er een verband met onze stijgende welvaart. “Het is vandaag makkelijker om de eigen woonst te behouden. Vrouwen zijn onafhankelijker en moeten niet langer bij hun partner blijven,” klinkt het. “Daarnaast blijven ook bejaarden vaker langer thuis.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?