Het Double Tree Hilton hotel op het Rogierplein

| Het Double Tree Hilton hotel op het Rogierplein.

Brusselse hotels bezorgd over vertrek van Labelexpo naar Barcelona

© Belga
21/06/2023

De Brusselse hotelvereniging BHA (Brussels Hotel Association) heeft woensdag haar bezorgdheid uitgedrukt over het vertrek van Labelexpo Europe uit Brussel. Het grootschalige internationale evenement voor de etiket- en labelindustrie vindt jaarlijks plaats in Brussels Expo aan de Heizelvlakte, maar zal in 2025 naar de Spaanse stad Barcelona trekken. Volgens de BHA is het evenement het laatste grote internationale evenement met belang voor de hotelsector in Brussel.

"Het verlies van LabelExpo Europe toont aan, na het verlies van andere grote evenementen zoals SeaFood, dat de infrastructuur van het Heizelplateau dringend aan renovatie en uitbreiding toe is", zo zegt de hotelvereniging in een persbericht aan het persagentschap Belga.

Voor de Brussels Hotel Association hebben de plannen voor het NEO-project voor een herontwikkeling van het Heizelplateau, die ondertussen bijna tien jaar oud zijn, nog steeds niets opgeleverd. Dit afgezien van allerlei kosten en bezwaren. De plannen voor het NEO-project bevatten tot enkele maanden geleden de bouw van een internationaal congrescentrum, goed voor 5.000 mensen.

Op 5 juni heeft het Brussels Gewest een nieuw en vierde openbaar onderzoek opgestart met betrekking tot het controversiële stedenbouwkundig project, dat zal duren tot 3 augustus. Burgerverenigingen en sociale partners verzetten zich tegen deze nieuwe ontwikkeling.

Essentieel belang

"Het ontbreken van dergelijke infrastructuur aan de Heizelvlakte is een belangrijke hinderpaal voor de economische en sociale ontwikkeling van het Brussels Gewest en brengt het vermogen van de hoofdstad in gevaar om grootschalige evenementen aan te trekken. Deze evenementen zijn van essentieel belang voor het creëren van werkgelegenheid en de ontwikkeling van het hotelwezen, de restaurants, handel en meer", zegt BHA in het persbericht.

Volgens de vereniging zou de renovatie van de bestaande infrastructuur op de Heizelvlakte die op zijn minst aantrekkelijker maken als bestemming voor internationale congressen en evenementen. De uitvoering van een ambitieuzer project, zoals NEO, zou de meerwaarde voor de hotelsector kunnen vertienvoudigen, aldus BHA.

De hotelvereniging stelt nog dat er onlangs verschillende nieuwe hotels geopend zijn in het Brusselse, of op het punt staan geopend te worden. Deze openingen kunnen enkel doorgaan als de infrastructuur die essentieel is voor het aantrekken van kwaliteitstoerisme ook daadwerkelijk aanwezig is en verder wordt ontwikkeld, meent BHA.

Om die reden dringt de Brussels Hotel Association erop aan om de betrokken autoriteiten en spelers uit de sector om actie te ondernemen en van de renovatie van de congresinfrastructuur aan de Heizelvlakte een absolute prioriteit te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Brusselse hotelsector , Labelexpo , Barcelona , Brussels Hotel Association

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni