Brusselse huisartsenkring wint geschil tegen eigen leden

© PhotoNews
| Bij de GBBW kan de Brusselaar terecht als hij/zij ziek is op weekavonden en -nachten, feestdagen en in de weekends.

Er is geen enkele reden waarom de Brusselse huisartsenkring (BHAK) niet mag toetreden tot de tweetalige wachtorganisatie GBBW. Dat besliste de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Twee leden van de BHAK hadden zich daartegen verzet uit vrees voor het einde van de Nederlandstalige zorg in Brussel.

Enkele jaren geleden nam toenmalig minister Laurette Onkelinx (PS) het initiatief voor de oprichting van de vzw GBBW (Garde Bruxelloise - Brusselse Wachtdienst). Bij die tweetalige dienst kan de Brusselaar terecht als hij/zij ziek is op weekavonden en -nachten, feestdagen en in de weekends.

Met een tweederdemeerderheid besliste de Nederlandstalige BHAK in juni 2016 toe te treden tot de GBBW. Die beslissing stuitte op verzet en twee leden stapten naar de kortgedingrechter. De eis werd enkele maanden later afgewezen. Dit jaar werd het dossier uitgebreid en ten gronde behandeld, maar opnieuw vingen de eisers bot.

De BHAK benadrukt dat de Nederlandstalige zorg voor de Nederlandstalige Brusselaars een hoofdbekommernis blijft. Zo staat het aantrekken van Nederlandstalige artsen naar de hoofdstad bovenaan de agenda.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?