Brusselse huurdersbond voert actie tegen onrechtvaardige uithuiszettingen van twee vrouwen

AAB
© BRUZZ
03/05/2022

De Brusselse huurdersbond protesteerde dinsdagochtend tegen twee uithuiszettingen, waarbij twee alleenstaande vrouwen uit hun sociale woning gezet zouden worden. De bond stelt dat de gezinnen geen criminele feiten gepleegd hebben en geen betalingsproblemen hebben. De uithuiszetting is dus onrechtvaardig, zegt de bond.

Dinsdagochtend protesteerden een tiental mensen aan het kabinet van Brussels staatssecretaris van Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS). Ze kloegen er de uithuiszetting van twee vrouwen en hun gezin aan. Volgens de voorzitter van de Brusselse huurdersbond José Garcia zouden de vrouwen zonder geldige reden uit hun huis worden gezet.

“Ik heb beide dossiers bestudeerd en snap niet hoe een vrederechter achter zulke beslissingen kan staan. We willen de onrechtvaardigheid die deze vrouwen ondervinden, aanvechten,” zegt Garcia aan BRUZZ. Het is volgens de vakbond de plicht van de staat om iedereen onderdak te bieden.

Soussi

| Dochter van Fatima Soussi

Ruzie met de conciërge

Fatima Soussi is een alleenstaande vrouw van 66 jaar en leeft al 35 jaar lang in een sociale woning in Molenbeek. Na een uit de hand gelopen discussie tussen haar zoon en de conciërge van het gebouw, zou de directeur van Comensia (een openbare vastgoedmaatschappij, red.)) een procedure gestart zijn om haar weg te sturen.

De conciërge zou fysiek aangevallen zijn geweest, maar dat betwist Soussi. “De conciërge heeft al enorm veel problemen gehad met de inwoners van het gebouw, ik snap niet hoe er niet eerder maatregelen tegen de man zijn genomen,” zegt de dochter van Soussi.

Nadat ze het nieuws vernam ging Soussi het gesprek over het gedrag van de conciërge aan met de directeur van de maatschappij. “Ik had vertrouwen, mensen mogen niet zomaar uit huis worden gezet. Maar hij wou niets van mij horen, hij bleef de conciërge koppig verdedigen. We kregen vervolgens niet eens de kans om onszelf te rechtvaardigen.”

“Mijn moeder heeft altijd haar huur betaald, ze heeft nooit problemen gehad. Het dossier is gewoon niet grondig bestudeerd”

Fatima Soussi

De vrederechter besloot dat Soussi haar woning moest verlaten. “Mijn moeder heeft altijd haar huur betaald, ze heeft nooit problemen gehad. Het dossier is gewoon niet grondig bestudeerd, we zijn zelf twee keer in beroep gegaan zonder resultaat,” zegt de dochter van Soussi.

Comensia zelf kon niet reageren tegenover BRUZZ.

Met 4 kinderen op straat

Khadija Chaou is een alleenstaande moeder van 4 jonge kinderen die in Anderlecht woont. Haar problemen begonnen toen ze te horen kreeg dat haar oudste zoon tijdens de eerste lockdown op straat begon rond te hangen met andere jongeren.

Volgens de conciërges van het gebouw zouden de jongeren voor problemen zorgen, wat Chaou nog steeds betwijfelt. Uiteindelijk wordt aan Chaou als enige gevraagd om met haar gezin te verhuizen.

“Ik werd als enige ouder geviseerd, ze herkenden mijn zoon en hebben daarom op mijn vingers getikt,” vertelt Chaou aan BRUZZ. “Ik heb constant zitten vragen om bewijzen, ik wou met mijn eigen ogen zien wat mijn zoon uitspookte. Maar deze kwamen nooit.” De zoon zou in elk geval geen criminele feiten gepleegd hebben.

Le Logement Molenbeekois vroeg alsnog om met haar gezin te verhuizen naar een andere wijk. “Ze zeiden dat dit een probleemwijk was voor mijn zoon, en dat gingen ze oplossen door hem in een nog slechtere omgeving te laten opgroeien?” vraagt ze zich af. “Hun aanvraag heb ik geweigerd,” zegt Chaou.

Na deze afwijzing, werd door de vrederechter besloten dat haar situatie “als voorbeeld” moest dienen voor andere jongeren in de wijk. In het dossier, dat BRUZZ kon inkijken, wordt vermeld dat “de familie de wet van de wijk niet zelf mag bepalen.”

“Ik word met 4 kinderen gewoonweg op straat gegooid puur om ‘als voorbeeld’ te dienen, sorry, dit is gewoonweg onmenselijk,” zegt Chaou.

“Wat we met dit initiatief willen aantonen, is dat er te snel over deze dossiers wordt geoordeeld”

José Garcia, voorzitter Brusselse huurdersbond

'Onrechtvaardig'

De huurdersbond vindt dat veel dossiers niet grondig genoeg worden bestudeerd. “Wat we met dit initiatief willen aantonen, is dat er te snel over deze dossiers wordt geoordeeld,” zegt voorzitter José Garcia. De beslissingen werden genomen alvorens er bewijzen waren. “Ook als er criminele feiten gepleegd zijn is het absurd dat deze families de prijs ervoor betalen. Je moet het kind niet met het badwater weggooien.”

Het kabinet van staatssecretaris Ben Hamou bevestigde dat het de dossiers opnieuw onder de loep zal nemen.

c0002t01.jpg

| José Garcia, voorzitter van de Brusselse huurdersbond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni