Brusselse inkomens naar nieuw historisch dieptepunt

© brusselnieuws.be
01/02/2011
De inkomenskloof tussen Brussel en Vlaanderen was nog nooit zo groot. De doorsnee hoofdstedeling verdient nu al 17 procent minder dan het nationaal gemiddelde. Een Vlaming verdient gemiddeld 6 procent méér. Rond Brussel liggen de inkomens zelfs 18 procent hoger dan het Belgische gemiddelde.

De cijfers zijn afkomstig uit het recentste overzicht van de fiscale inkomens, die de FOD Economie dinsdag vrijgaf. Ze hebben betrekking op de aangiftes van 2009, die het inkomen van 2008 in kaart brengen. brusselnieuws.be nam de cijfers voor Brussel onder de loep.

Uit de cijfers blijkt dat Brussel naar een nieuw dieptepunt zakt. De welvaartindex in het gewest bedraagt nu 83, tegenover 100 voor België, 106 voor Vlaanderen en 94 voor Wallonië. Opmerkelijk is ook het grote contrast met de directe omgeving van de hoofdstad. In het arrondissement Halle-Vilvoorde bedraagt de index 118 (met uitschieters tot 133 in Meise).

Het Brusselse cijfer betekent slechts een lichte achteruitgang tegenover de voorbije jaren, toen het Brusselse inkomen telkens met een procent zakte tegenover het nationaal gemiddelde.

Gekanteld
Wie de evolutie op wat langere termijn bekijkt, ziet dat de situatie in de hoofdstad de voorbije decennia helemaal kantelde. Zo liep Brussel in 1998 maar 8 procent achter op het nationale gemiddelde. Uit cijfers die brusselnieuws.be vorig jaar opvroeg bleek dan weer dat het inkomen n 1977 achttien procent … boven het nationale gemiddelde lag. De cijfers hadden betrekking op de negentien gemeenten die vandaag het Brussels gewest uitmaken.

Met een welvaartsindex van 53 blijft Sint-Joost overigens de armste gemeente van het gewest en van het land. Sint-Pieters-Woluwe scoort het best in Brussel, met 115 (en dus een gemiddeld inkomen dat 15 procent hoger ligt dan het nationale gemiddelde). De rijkste Brusselse gemeente is daarmee nog steeds minder welvarend dan het gemiddelde van de Randgemeenten uit Halle-Vilvoorde.

De rijkste Belgen wonen in Sint-Martens-Latem, Keerbergen en Lasne (Waals-Brabant).

In absolute termen gaat het inkomen er in de drie gewesten trouwens op vooruit. De groei is iets meer uitgesproken in Wallonië en Vlaanderen dan in Brussel. Omdat de inflatie in 2008 nog hoger lag dan de stijging in de drie gewesten, verloren de Belgen echter een stuk welvaart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni