| Deelnemers van BruxELLES: Romane, die voor een dagje CEO van de MIVB mocht zijn, en Yousri.

Brusselse jongeren strijden met MIVB tegen seksuele intimidatie

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
11/10/2018

Het is Wereldmeisjesdag donderdag. Veertien Brusselse jongeren nemen deel aan een project van Plan International België en strijden voortaan samen met de MIVB tegen seksuele intimidatie. Dat moet tegen mei leiden tot een actieplan. “Het is in heel Brussel een probleem.”

“Jij bent journalist en wordt sowieso beter betaald dan je vrouwelijke collega’s”, stelt de 16-jarige Rimsha woensdag tijdens de 'Girls Summit' in de Sint-Gorikshallen. “Toch niet? Dat maakt me blij.” De ‘meisjestop’, op de vooravond van Wereldmeisjesdag, is een event van Plan International dat influencers en activisten uit de hele wereld samenbrengt.

Onder hen ook Rimsha, die samen met dertien andere Brusselse jongeren deel uitmaakt van BruxELLES, een project van Plan International België. Het doel is het bewustzijn rond vrouwenrechten aanwakkeren. “Feminisme betekent gelijkheid tussen man en vrouw. Niet meer of niet minder”, gaat Rimsha verder. “Gelijkheid is het doel.”

‘Vrouwen even sterk’

Genderstereotypes is nog zo'n thema waar de jongeren van BruxElles rond werken. En die jongeren, dat zijn niet alleen meisjes. Ook mannelijke jongeren kunnen zich inzetten voor vrouwenrechten, en zo wordt in zekere zin al één cliché doorbroken. Voor de 17-jarige Yousri was dit project alvast een eyeopener.

“Hiervoor geloofde ik bepaalde stereotypes wel”, geeft hij toe. “Dat meisjes zwakker zijn dan jongens. Dat leek me normaal.” Maar zijn recent engagement veranderde dat inzicht. “Vrouwen kunnen even sterk zijn.”

Ondertussen klinkt vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans door de speakers wanneer hij een speech besluit. “Er komen stemmen op die zeggen dat vrouwen opnieuw broedmachines moeten worden, terug de keuken in moeten en uit de weg van ambitieuze mannen moeten blijven.”

En voor het applaus en gejuich: “Dit laten we niet gebeuren. Ik wil gelijke rechten voor jongens en meisjes!” Maar BruxELLES gaat over meer dan gelijk loon voor gelijk werk: veiligheid.

Seksuele intimidatie

Zo gebeurt er nog veel te veel seksuele intimidatie, vinden de jongeren van het project. En daar willen zij iets aan veranderen. “We willen nadenken over hoe meisjes de deur kunnen uitwandelen en zich veilig voelen”, zegt Yousri. “Ze moeten kunnen denken: ik hoor ook bij Brussel, en zich kleden zoals en naar buiten gaan wanneer ze willen.”

Slachtoffer is Manuela - nog maar net stemgerechtigd - nog niet geweest, maar ze heeft het wel al zien gebeuren in het Brussels openbaar vervoer. “Mannen beginnen dan opmerkingen te geven, zeggen bijvoorbeeld iets over je rokje, voor ze overgaan tot uitschelden.”

MIVB-samenwerking

“Ook al is dat iets dat onze bevoegdheid overschrijdt en niet alleen in het openbaar vervoer gebeurt”, zegt MIVB-woordvoerster An Van Hamme aan BRUZZ, “ook de MIVB wordt geconfronteerd met het fenomeen van seksuele intimidatie.” Vandaag start de Brusselse vervoersmaatschappij daarom een nieuwe samenwerking met BruxELLES.

Als 15-jarige tiener mocht Romane voor een dag zelfs het zitje van MIVB-CEO Brieuc de Meeûs innemen. “We willen dat de MIVB mensen beter opleidt, zodat metroreizigers en MIVB-werknemers beter kunnen reageren bij een geval van seksuele intimidatie”, aldus Romane.

Tot mei zullen de jongerenactivisten van BruxELLES vier keer samenkomen met MIVB-medewerkers, van bestuursleden tot trambestuurders. Uiteindelijk zullen de veertien Brusselse jongeren een aantal maatregelen tegen seksuele intimidatie mogen aanbevelen.

‘Heel Brussel’

Die kunnen vrij eenvoudig zijn. “Meer verlichting”, is bijvoorbeeld iets waar Yousri aan denkt. “Laat op de avond zijn metrostations verlaten en is het minder veilig voor vrouwen. Meer veiligheidsagenten inschakelen kan daar iets aan verbeteren.”

Al beseft Romane dat het probleem zich niet tot de metrostellen beperkt. “Het is een probleem in heel Brussel. In de trams, in de straten, in de parkjes”, klinkt het. Zelf voelt ze zich ’s avonds niet altijd veilig. “Als het laat is, ga ik liever niet alleen naar buiten. Soms ben ik bang.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, seksuele intimidatie, vrouwenrechten, MIVB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni