Brusselse klacht tegen vrouwonvriendelijke reclame van Bicky

© PhotoNews
| Nawal Ben Hamou.
Updated: 09-10-2019 - 17:51

Nawal Ben Hamou (PS), Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, zal een klacht indienen bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) tegen een vrouwonvriendelijke reclame voor Bicky Burger. "Het merk zet aan tot geweld tegen vrouwen." De hamburgerproducent heeft zich ondertussen verontschuldigd voor de reclamecampagne.

Een man die een vrouw een mep verkoopt, omdat zijn hamburger in het verkeerde doosje zit. Met die reclameplaat oogst Bicky Burger verontwaardiging op sociale media. "Fake Bicky, fwa!", schreeuwt de afgebeelde man. Met de campagne wil het bedrijf achter de bekende hamburger duidelijk maken dat een échte Bicky Burger in een groen doosje zit.

300 klachten bij JEP

Op sociale media wordt met afschuw gereageerd op de reclamecampagne, die huiselijk geweld zou verheerlijken. Dat stelt ook Nawal Ben Hamou aan de kaak. "Dit is een degoutante en onverantwoordelijke reclame. Dit toont dat we de strijd tegen huiselijk geweld tegen vrouwen en seksisme nog moeten opdrijven", aldus de Brusselse staatssecretaris.

Ben Hamou zal dus een klacht indienen. Haar partijgenote Christie Morreale (PS), Waals minister voor Gelijke Kansen, zal hetzelfde doen. Intussen kwamen bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) al om en bij de 300 klachten binnen. De instelling gaat na of de reclame voldoet aan de regels van de reclame-ethiek.

Dagelijks 120 aangiftes van partnergeweld

Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) gaat na of de reclame van Bicky Burger onder de toepassing van de Genderwet valt, die het aanzetten van geweld tegen vrouwen strafbaar stelt. Dat zegt kersvers federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V). Zij vindt de campagne "schandalig en onverantwoord".

"Het leed van mensen wordt misbruikt voor commerciële doelen. Partnergeweld wordt hierdoor volledig gebanaliseerd, terwijl het nog steeds een zeer aanwezige problematiek is in België", vindt Muylle. Rond de 120 Belgen per dag doen aangifte van partnergeweld - zowel fysiek als psychisch geweld. In 2016 registreerde de politie 26.643 aangiftes voor intrafamiliaal geweld.

Bicky Burger verwijderde de gecontesteerde afbeelding van zijn kanalen.

Bicky Burger: 'Nooit de bedoeling om partnergeweld te promoten'

Hamburgerproducent heeft zich ondertussen verontschuldigd voor de reclamecampagne. "Wij wilden met deze Facebookpost nooit de indruk geven vrouwonvriendelijke denkwijzen te promoten. Hoewel het aansporen van geweld niet onze bedoeling was, zien we wel dat het onderwerp nu een debat opent in de media", zo staat te lezen in een persbericht.

"Partnergeweld is iets dat aangepakt moet worden in onze maatschappij. We hebben inmiddels contact gehad met Hulplijn 1712, de organisatie tegen Geweld, Misbruik en Kindermishandeling en Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. We zullen met hen bekijken hoe we in de nabije toekomst met Bicky Burger kunnen bijdragen aan dit maatschappelijk thema", aldus Bicky Burger nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?