BEELD Fontainaspark woningen BRUZZ ACTUA 1649
© Saskia Vanderstichele | De wijk Fontainas kent sinds mei een nieuwe woonkern die een toonbeeld is van duurzame huisvestingsmogelijkheden. Die zijn gekoppeld aan een groen park en een ondergrondse sportzaal.

'Fontainasplein vormt zichtbare grens tussen homo- en heteroseksualiteit'

GR
© Belga - BRUZZ
07/10/2019

Het Fontainasplein vormt een zichtbare grens tussen homo- en heteroseksualiteit. De gemeenschappen leven er naast elkaar en voor vrouwen is er aan Anneessens geen plaats. Dat is de conclusie van een onderzoek van Alexandre Donnen, socioloog aan de ULB. Hij hoopt dat de stad rekening houdt met zijn conclusies bij de heraanleg van het plein.

Het Fontainasplein is gelegen tussen de 'volkswijk' Anneessens en de Kolenmarkt. Die laatste buurt kent een grote homogemeenschap die regelmatig in contact komt met de grote populatie aan moslims uit de wijk aan Anneessens. Dat leidde in het verleden al meermaals tot verschillende (homofobe) incidenten.

"Die hebben ertoe bijgedragen dat het plein wordt gecategoriseerd als een onveilige ruimte, vooral voor homoseksuelen. Als reactie op dit soort geweld heeft de overheid al heel wat maatregelen getroffen, maar zij slaagt er vooralsnog niet in een vaak binaire en essentialiserende veiligheidslogica te doorbreken", legt socioloog Alexandre Donnen (ULB) uit.

Vrouwen zijn onzichtbaar

Donnen ging daarom zelf op onderzoek. Op basis van directe waarnemingen en interviews op en rond het Fontainasplein kwam hij tot een nieuwe benadering. Die werd vandaag gepubliceerd in Brussels Studies, het wetenschappelijk tijdschrift voor onderzoek over Brussel.

Uit de resultaten van het onderzoek van Donnen blijkt dat het Fontainasplein wel degelijk een grens vormt met de wijk aan de Kolenmarkt waar "bepaalde praktijken, zoals het zichtbare homoseksuele geflirt en het onconventionele zelfvertoon, zich vrijer ontwikkelen".

In de analyse valt ook op dat zowel de Kolenmarkt, het Fontainasplein en de Maurice Lemonnierlaan worden gekenmerkt door een voortdurende mannelijke bezetting. Dat maakt vrouwen in elk van deze ruimten onzichtbaar. Met al deze factoren moet volgens Donnen rekening worden gehouden bij de heraanleg van het Fontainasplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Fontainas, Alexandre Donnen, socioloog, ULB, Brussels Studies

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni