Brusselse markten en supermarkten blijven open

© Zeynep Balci
Updated: 13-03-2020 - 13:30

De Brusselse regering heeft donderdagavond aan de burgemeesters toelichting gegeven bij de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad eerder op de avond heeft genomen. De meeste van de 19 burgemeesters tekenden present en engageerden zich de getroffen maatregelen te zullen uitvoeren. Een overzicht van de voorlopige maatregelen.

De Brusselse regering komt vrijdagvoormiddag voor de plenaire zitting van het Brussels Parlement samen om kennis te nemen van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Daardoor start de plenaire zitting om 10.30 uur, een uur later dan voorzien. Het uitgebreid bureau komt voordien nog samen om de agenda aan te passen. In de voormiddag was reeds een actualiteitsdebat over de verspreiding van het coronavirus gepland.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukte op de Brusselse veiligheidsraad dat supermarkten open blijven en markten kunnen doorgaan omdat daar voedingswaren te koop zijn. Zo zal er op de Abattoir in Anderlecht deze zondag enkel voeding te koop zijn.

"Textiel en brocante zijn dit weekend dus niet te verkrijgen", verduidelijkt woordvoerder Paul Thielemans van de Abattoir. "Foodtrucks worden eveneens niet toegelaten dit weekend."

Vanwege het federale crisiscentrum werd aangeraden om de marktkramen op voldoende breedte van elkaar te plaatsen. "We vragen iedereen om voldoende afstand te bewaren bij het winkelen en er geen uitstap van te maken, maar vooral snel en efficiënt inkopen te doen", zo besluit Thielemans.

Behalve de markten kunnen ook de Brusselse hotels openblijven, maar bars en restaurants gaan dicht. Ook bed and breakfasts mogen open blijven, maar moeten hun gemeenschappelijke ruimten sluiten. Afhaalrestaurants, drive-ins en frituren mogen hun activiteiten voortzetten.

Leerkrachten aan het werk

Bedrijven krijgen het advies zoveel mogelijk telewerk te stimuleren en glijdende uren te faciliteren om het openbaar vervoer tijdens de spits te ontlasten.

Rudi Vervoort heeft de burgemeesters en korpschefs ook uitgelegd dat de lokale politie de besliste maatregelen kunnen opleggen en doen respecteren. Vrijdagmorgen zal een technische vergadering van de federale en gewestelijke entiteiten plaatsvinden om te bepalen wat de federale overheid juridisch kan opleggen.

Burgerlijke huwelijken kunnen doorgaan, maar het huwelijkspaar wordt gevraagd het aantal genodigden te beperken.

De Brusselse regering plant momenteel geen bijkomende maatregelen dan de federale, maar in de toekomst kunnen er nog genomen worden indien dat nodig blijkt.

De regering benadrukte ook dat de lessen geschorst zijn, maar dat de leerkrachten aan het werk blijven. De crèches blijven ook open, omdat het aantal kinderen er lager ligt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?